Scad preturile in Occident: de 17 luni inflatia nu a mai facut un pas in spate, dar acum intra la apa
scad preturileinflatie zona euroinflatia in zona euroscumpiri zona euroinflatie romania
Cele 19 state care fac parte din zona euro au reale motive de bucurie. Cetatenilor le va fi mai usor sa traverseze iarna care ne bate tuturor la usa, deoarece se consemneaza prima diminuare a ratei anuale a inflatiei in regiune, dupa 17 luni.
Eurostat tocmai a publicat noi date preliminare cu privire la evolutia inflatiei in zona euro, iar cifrele arata o amelioare a situatiei.
Din iunie 2021 inflatia in zona euro n-a mai intrat pe un trend descedent, dar a facut-o in noiembrie.
Daca in luna octombrie, zona euro se confrunta cu o inflatie agresiva record, de 10,6%, in noimebrie aceasta a facut un pas in spate, pana la nivelul de 10%.
Tot de la Eurostat mai aflam ca inflatia de baza (core inflation) a continuat sa creasca pana la 6,6%, la 6,4% in octombrie. Ca referinta, core inflation se refera la ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, adica, de exemplu, cele din zona pietei de energie.
In orice caz, suntem foarte departe de tinta de 2% asumata de Banca Centala Europeana, motiv pentru care BCE si-a inasprit progresiv conditiile de politica monetara in ultima perioada. Banca Centrala Europeana, la fel ca multe alte banci ale lumii, inclusiv Rezerva Federala a Statelor Unite ale Americii, a decis sa scumpeasca dobanzile, acesta fiind principalul instrument al bancherilor centrali in lupta cu scumpirile generalizate.
De ce ne confruntam cu o inflatie atat de agresiva, in zona euro? Ei bine, la fel ca in Uniunea Europeana, si inflatia din zona euro a fost si continua sa fie impinsa de la spate de preturile de pe piata de energie.
Exploziile de pret la gazul natural si electricitate incurajeaza scumpirile in masa. De altfel, se observa clar faptul ca atunci cand piata de energie este mai echilibrata, inflatia generala este si ea mai temperata. In octombrie, cand inflatia in zona euro era de 10,6%, preturile pe piata de energie consemnasera si ele un avans de 41,5%. In schimb, in noimebrie, avansul preturilor in energie a fost semnificativ mai mic, de doar 34,9% si s-a observat imediat acest lucru in pasul in spate pe care inflatia l-a facut, ajungand la doar 10%.
La nivelul zonei euro, cele mai agresive scumpiri continua sa se resimta in Letonia, Estonia si Lituania, toate fiind cu rate anuale ale inflatiei de peste 20%. In schimb, in Franta, situatia pare a fi mult mai relaxata, cu o rata anuala a inflatiei de doar 7,3%.
Si BNR-ul nostru lupta impotriva inflatiei
si pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara.
Amintim ca, potrivit celui mai recent raport al bancii noastre centrale, rata anuala a inflatiei IPC a avansat pana la 15,88 la suta in luna septembrie (valoare superioara cu 0,83 puncte procentuale celei atinse in iunie), incetinindu-si insa viteza de crestere comparativ cu trimestrul anterior.
"Singura contributie notabila in sens dezinflationist din trimestrul III 2022 a revenit combustibililor, ca urmare a masurii guvernamentale de compensare a pretului unui litru de carburant (incepand din iulie), dar si a cotatiei descendente a petrolului Brent. In schimb, mediul economic a ramas grevat de presiuni inflationiste, provenite pe filiera costurilor de productie, a caror transmisie relativ rapida in preturile de consum a fost facilitata de rezilienta cererii; fenomenul a fost mai pronuntat la nivelul marfurilor alimentare, mai ales al celor procesate, cu o contributie substantiala la majorarea inflatiei de baza CORE ajustat, a carei variatie anuala a atins 11,9 la suta in septembrie", explica BNR.
"Proiectiile privind inflatia si activitatea economica sunt conditionate de o serie de ipoteze-cheie, in primul rand lipsa escaladarii si generalizarii conflictului din Ucraina, disiparea graduala a tensiunilor din pietele europene de energie, precum si absenta unei resurgente a infectiilor COVID. Scenariul de baza actualizat a fost construit pornind de la ipoteza ca efectele economice ale razboiului din Ucraina se vor resorbi treptat in 2023 si 2024, desi pe termen scurt acestea vor cunoaste o relativa intensificare fata de editia din august a Raportului.
In paralel, sanctiunile impuse Rusiei si altor state care incurajeaza sau sustin agresiunea militara vor ramane in vigoare pana cel putin in anul 2024, fiind, la randul lor, mai ample comparativ cu runda precedenta. Desi dinamica anuala a PIB a fost revizuita in sus in 2022, activitatea economica va cunoaste decelerari mai importante de ritm din a doua parte a acestui an, care se vor rasfrange inclusiv asupra ritmului cresterii economice pe termen mediu. Efecte potential favorabile asupra economiei romanesti ar putea proveni din atragerea unui volum amplu, atat in termeni absoluti, cat si ca procent in PIB, de fonduri europene alocate tarii noastre prin diverse facilitati de finantare. Pe acest fond si strict conditionat de realizarea unor progrese rapide si vizibile in materie de corectie a deficitelor fiscal si de cont curent, Romania ar putea inregistra, pe termen mediu, progrese mai ample in procesul de convergenta nominala si reala relativ la celelalte economii din regiune", mai explica BNR.
Foto: pixabay.com