Saracia, foametea si razboiul sunt adevaratele motoare ale economiei mondiale
probleme economicesaraciefoameterazboieconomie mondiala
7,5 miliarde de oameni traiesc, in acest moment, pe Pamant, iar estimarile arata ca pragul de 10 miliarde va fi atins in preajma anului 2050. Cea mai mare crestere se va inregistra in toate tarile continentului african, continent aflat constant in fruntea listei cu zonele cele mai defavorizate ale lumii.
Un studiu realizat si dat publicitatii in anul 2015, de catre Forumul Economic Mondial de la Davos a relevat faptul ca, in 2016, 1% din populatia lumii, reprezentand cei mai bogati oameni, va detine o avere echivalenta cu cea detinuta de restul de 99%. Din nefericire, studiul s-a dovedit a fi exact.
1% din populatia globului detine 50% din avutia mondiala, 45% este detinuta 20% de oameni instariti in vreme ce 79% din populatia mondiala detine doar 5% din averea lumii.
Prapastia dintre cei bogati si cei saraci se adanceste pe zi ce trece, iar inegalitatile sociale sunt din ce in ce mai mari
Desigur, la nivel declarativ, mai-marii lumii militeaza pentru reducerea acestor decalaje, pentru dreptul fiecarui om la un trai minim decent etc. etc. Aceiasi mai-mari ai lumii mai militeaza si pentru pace. Dar pacea este contraproductiva pentru cele mai puternice economii mondiale, acolo unde huzuresc cei 1% pomeniti mai inainte.
Saracia, foametea, razboiul sunt adevaratele motoare ale economiei mondiale, asa cum este ea gandita astazi la nivel global
Saracia, foametea si razboiul asigura acces la resurse naturale ieftine, la o forta de munca multumita cu un blid de mancare pe zi si tot saracia, foametea si razboiul genereaza uriase piete de desfacere pentru produsele finite alimentare si nonalimentare care provin tot din tarile bogate.
Spuneam ca cea mai mare crestere a populatiei in urmatorii ani se va inregistra in Africa, adica in continentul cel mai sarac. Cresterea va fi atat de mare, incat la nivelul anului 2100, in Africa vor ajunge sa traiasca tot atatia oameni cat in Asia, respectiv cate 5 miliarde de oameni.
Cum va arata viata in Africa? Care va fi nivelul de trai pe un continent unde, de pilda, acum sunt intre 0 si 4,6 medici pe cap de locuitor (conform populationpyramid.net)? Cum va arata viata celor 5 miliarde de africani la nivelul anului 2100?
Patura din ce in ce mai subtire a celor hiperbogati nu-si va pune niciodata aceasta intrebare. Pentru ei va conta doar faptul ca Africa isi va consolida pozitiile de furnizor de resurse ieftine si de client captiv.
Cat timp poate supravietui un sistem economic mondial pentru care saracia celor multi este generatoare de profit pentru cei foarte putini?
Probabil ca exista un raspuns la aceasta intrebare, dar acesta este tinut, sub cheie, in vreun seif. La fel cum, sunt convins, exista leacuri pentru majoritatea bolilor, dar si ele sunt incuiate tot in seiful unde zace si raspunsul la intrebarea de mai inainte.
Pentru ca, nu-i asa, un bolnav vindecat este un client pierdut pentru hiperprofitabila industrie farma. Trebuie sa fii cu desavarsire naiv sa crezi, sa spunem, in sloganul mincinos care spune "Sanatatea ta conteaza pentru noi!" in vreme ce adevarul este ca doar "Bolile tale conteaza pentru noi!" sau, extrapoland la nivelul intregii economii mondiale, "Saracia ta conteaza pentru noi!"
Citeste si:
Trei sferturi dintre gospodariile din Romania au acces la reteaua de internet
Sursa foto: pexels.com