Salariul minim va creste de anul viitor la peste 2.000 de lei, dar inflatia va mentine nivelul scazut de trai
inflatiesalariu minimvenit minimcresteri salariizona euro
Conform datelor din programul de guvernare al PSD si informatiilor venite din partea sindicatelor, salariul minim pe economie in 2018, de 1.900 de lei brut pe luna, ar urma sa creasca cu 100 – 150 de lei, anul viitor.
Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa" spune ca programul de guvernare al PSD prevede o majorare a salariului minim pe economie, de 100 de lei. Astfel, salariatii cu venit minim ar putea primi de anul viitor, 2,000 de lei, fata de 1,900 cat primesc in prezent.
"In programul de guvernare era prevazuta, intr-adevar, o crestere a salariului minim pe economie cu 100 de lei in 2019 fata de anul 2018, insa avand in vedere noua fiscalitate, cred ca va fi o crestere de aproximativ 150 de lei a salariului minim brut pe economie. Conform celor mai recente date pe care le avem, intre 1,4 si 1,5 milioane de angajati din Romania castiga salariul minim pe economie", a spus Bogdan Hossu.
In programul de guvernare este prevazuta strategia pentru anii 2018-2020, conform careia salariul minim se majoreaza de la an la an. Salariul minim "va creste o data pe an, asa cum se intampla in toate tarile dezvoltate din Europa: Franta, Germania, Italia, Olanda", se arata in documentul citat.
Totodata, in acelasi document se mai precizeaza ca, in prezent, in Romania munca este rasplatita cu 34% din totalul valorii productiei obtinute, in timp ce capitalul, adica alocarea pentru profit si recuperarea investitiei, primeste 56%, iar tinta pentru 2020 o reprezinta depasirea pragului de 40% pentru plata muncii din total productie (fata de media europeana de 50%).
In concluzie, salariul minim pe economie in 2018 este de 1.162 de lei net pe luna, in crestere cu 9% fata de salariul minim din 2017. Incepand cu 2019, nivelul salariului minim net pe economie ar urma sa creasca cu 5%, pana la 1.219 lei net pe luna (daca salariul minim brut creste cu 100 de lei) sau cu 9%, pana la 1.262 de lei net pe luna (daca salariul minim net creste cu 100 de lei).
"Daca pana in anul 2017 Romania avea al doilea cel mai mic salariul minim brut din Uniunea Europeana, dupa Bulgaria, in 2018 Romania a devansat atat Bulgaria, cat si Lituania. Insa este important de mentionat ca acest «salt» al Romaniei a fost generat in principal de modificarile legislative de la inceputul anului 2018 si anume de transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.
Asadar a fost o crestere mai degraba artificiala daca ne raportam si la faptul ca din punctul de vedere al nivelului salariului minim net Romania se afla in continuare pe aceeasi pozitie ca si in 2017, fiind surclasata doar de Bulgaria (in topul statelor cu cele mai mici salarii minime – n.red.)”, a explicat Madalina Racovitan, tax partner, head of people services in cadrul firmei de audit si consultanta fiscala KPMG in Romania.
In ceea ce priveste introducerea, din nou, a unui salariu minim pentru studii superioare (masura care exista pana la eliminarea ei din Codul muncii modificat din 2011), angajatorii spun ca o astfel de masura nu ar fi benefica pentru business.
"Ca orice interventie directa a statului in viata economica a unei societati, consideram ca impunerea unui salariu minim diferentiat in cazul absolventilor de facultate nu va avea un efect benefic pentru piata muncii. Asta si prin prisma faptului ca nivelul salarial ar trebui determinat in functie de nivelul de instruire / expertiza cerut de pozitia din cadrul societatii si nu doar de calitatea de absolvent a unei persoane.
Astfel, in cazul in care statul doreste stimularea angajarii proaspat absolventilor de facultate, ar trebui sa recurga la alte metode, spre exemplu la acordarea unor facilitati suplimentare celor din mediul privat si nu la impunerea unui anumit nivel salarial, nivel salarial care ar trebui sa functioneze mai degraba ca un reper pentru mediul privat si nu ca o obligatie", a mai spus Racovitan.
100 de lei in plus vor acoperi costurile pe fondul inflatiei din Romania?
Cei 100 de lei promisi de PSD vor putea sa acopere cheltuielile la combustibil, gaze, curent, alimente, in conditiile in care BNR estimeaza ca inflatia in 2019 va fi de aproximativ 3%?
Iunie 2018 a fost a cincea luna consecutiva in care Romania a avut cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Rata anuala a inflatiei s-a situat la 5,4% in iunie 2018, in scadere usoara cu 0,01 puncte procentuale fata de luna precedenta (5,41%), pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu 3,86%, a celor nealimentare cu 7,82% si a serviciilor cu 2,58%.
"Preturile de consum in luna iunie 2018, comparativ cu luna iunie 2017, au crescut cu 5,4%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 4,7%. Rata medie a inflatiei in ultimele 12 luni (iulie 2017 - iunie 2018) fata de precedentele 12 luni (iulie 2016 - iunie 2017), calculata pe baza IPC, este 3,6%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 2,9%", se arata intr-un comunicat al INS .
In ultimul raport "World Economic Outlook", publicat in aprilie, Fondul Monetar International a revizuit in sus estimarile privind evolutia preturilor de consum in Romania in acest an, pana la o inflatie de 4,7%, de la 3,3% cat se estima in octombrie, urmand ca ritmul de crestere a preturilor sa se atenueze in 2019 pana la 3,1%.
Comisia Europeana estimeaza ca rata inflatiei va creste la 4,2% anul acesta si va incetini la 3,4% anul viitor, in timp ce inflatia de baza ar urma sa urce de la 0,8% in 2017 la 3,3% in 2018 si 3,5% in 2019.
Inflatia mai mare de 3% goleste buzunarele romanilor si ne indeparteaza de zona euro
Daca prognozele conform carora ne asteapta o inflatie de 3% pentru 2019 vi se par imbucuratoare, analistii economici nu sunt la fel de optimisti. Din potriva. O inflatie de 3% inseamna preturi ridicate si cheltuieli mari la produse si servicii, ceea ce va goli buzunarele romanilor, iar salariile si pensiile "vor zbura" odata cu venirea facturilor si cu drumurile la magazinul alimentar.
Evolutiile inflatiei chiar si de 3% scot Romania in afara criteriilor de convergenta de la Maastricht pentru trecerea la euro. Unul dintre acestea impune ca o tara candidata la moneda unica sa nu aiba o inflatie care sa depaseasca cu mai mult de 1,5% media aritmetica a inflatiei din trei tari care au cele mai bune performante din acest punct de vedere (in prezent ar fi 1,7%).