De ce salariul minim european spulbera iluzia miilor de euro primite de la stat: nu e chiar cum isi imagineaza romanii
salariul minim european
Ministrul Muncii, Marius Budai, a venit cu noi detalii pentru romanii interesati de salariul minim european.
Oficialul tocmai a precizat faptul ca ministrii Muncii din Uniunea Europeana s-au pus de acord asupra propunerii de Directiva privind instituirea salariului minim european.
"Astazi, in cadrul lucrarilor Consiliului EPSCO, ministrii Muncii din Uniunea Europeana s-au pus de acord asupra propunerii de Directiva privind instituirea salariului minim european", a transmis ministrul, care a mai tinut sa puncteze ca "avem nevoie de un astfel de instrument" si ca "oamenii sunt intotdeauna pe primul loc".
"Personal cred ca unul din rolurile noastre principale este acela de a lupta impotriva saraciei in munca. Atunci cand vorbim de dezvoltare incluziva la nivelul Uniunii Europene este clar ca avem nevoie de un astfel de instrument. Oamenii sunt intotdeauna pe primul loc!", a mai adaugat acesta.
Noua legislatie impune celor 21 de tari europene cu un salariu minim sa evalueze daca acesta este „adecvat pentru a asigura un nivel de trai decent, tinand cont de propriile conditii socio-economice, de puterea de cumparare sau de nivelurile si evolutiile pe termen lung ale productivitatii nationale”. „, a explicat Parlamentul European intr-un comunicat.
In linii mari, aceasta directiva contureaza un cadru pentru adecvarea salariilor minime statutare, promovand negocierile colective privind stabilirea salariilor si sporind accesul efectiv al angajatilor la protectia salariului minim in cadrul marii familii europene.
Ce inseamna, concret, salariul minim european pentru cetateni
"Pentru cetateni, acest lucru inseamna ca este o garantie a faptului ca vor fi incadrati cu salariul minim pe economie, ceea ce inseamna un cos zilnic, un pachet, astfel incat salariatul sa aiba o demnitate si acest salariu sa ii poata permite cetateanului sa duca o viata demna in societatea in care traieste.
Cand spunem salariu minim european, nu este acelasi salariu minim in toate tarile UE, dar inseamna aceleasi conditii, astfel incat statele vor fi obligate sa implementeze conditiile si cetatenii vor sti cand le creste salariul minim in tara respectiva. Totul va fi automat.
Astfel, in fiecare an, salariul minim nu va mai fi dat de politicieni, iar acest salariu minim va influenta si celelalte salarii cu anumiti indicatori", a explicat europarlamentarul Gheorghe Falca, citat de
Antena3.
Foto: pixabay