Salariul minim european, mai mic decat ne asteptam. Ce trebuie sa stie romani despre acest salariu, cati bani vor primi si de cand
salariul minim europeanvenit minim european
Salariul minim european reprezinta, pentru multi romani, speranta la un trai imbelsugat, fara grija zilei de maine, fara probleme de ordin economic, cu suficient de multi bani cat sa le ajunga pentru toate nevoile si dorintele. Din nefericire, nu este chiar asa.
O analiza realizata de specialistii EY Romania vorbeste, pe larg, despre ce inseamna, de fapt, acest
salariu minim european, care ar fi suma ce le-ar intra romanilor in buzunar, dar si care ar fi momentul in care tara noastra ar trebui sa adopte acest nou tip de venit.
Concret, spun expertii, Romania trebuie sa implementeze venitul minim european adecvat pana in 2024. Prin stabilirea unui „salariu minim adecvat” („fair minimum wage”), UE considera ca vor fi protejate categoriile vulnerabile de lucratori din tarile membre. Fiecare stat va stabili nivelul venitului minim in functie de conditiile sociale, economice si de evolutia indicatorilor macroeconomici. Punctul de pornire in calcul ar putea fi valoarea cosului de consum ori o cota de 60% din salariul median sau la 50% din salariul mediu brut pe economie.
Cati bani ar putea incasa romanii care ar beneficia de salariul minim european
Referitor la cuantumul salariului minim european in Romania, calculul venit de la experti ii va dezamagi pe multi romani. Nu vorbim despre sume mari de bani.
"Din cele mai recente date Eurostat cu privire la salariul minim lunar, reiese ca Romania (cu putin peste 600 euro) se pozitioneaza printre ultimele tari din UE, pe locul 20 din 22, doar inaintea Ungariei si Bulgariei, pe o scara a acestui indicator cuprinsa intre 2.387 euro in Luxemburg si 399 euro in Bulgaria. Desi reprezinta o problema stringenta doar pentru o parte dintre tarile membre, tema venitului minim este pozitionata in continuare cu prioritate pe agenda de lucru a institutiilor europene", subliniaza specialistii.
"Foarte important de retinut este faptul ca nu toate tarile UE vor avea acelasi venit minim adecvat! Fiecare stat va stabili nivelul acestuia in functie de conditiile sociale si economice, puterea de cumparare, nivelul productivitatii si evolutiile indicatorilor macroeconomici la nivel national, insa avand drept ghid tocmai prevederile directivei europene si principiile pe care aceasta le cuprinde.
Astfel, tarile care deja au un salariu minim pe economie stabilit se angajeaza sa modifice nivelul acestuia dupa o formula care sa asigure un trai decent, sa fie in concordanta cu rata inflatiei si sa poata acoperi cosul de cumparaturi minim pentru diverse bunuri si servicii necesare (fara insa a se limita doar la lista celor esentiale, ci sa poata acoperi aditional chiar si anumite cheltuieli dedicate bunastarii si derularii unor activitati recreationale, culturale, educationale sau sociale)", subliniaza expertii EY.
Foto: pixabay.com