Conceptul salariului minim european a aparut in peisaj abia pe parcursul anului trecut, subiectul atragand de partea sa dezbateri intense in cadrul Uniunii Europene. Avand in vedere ca acest salariu minim european ar urma sa reprezinte practic un salariu de referinta pentru toate tarile membre ale UE, in viziunea specialistilor din cadrul EY Romania este greu de crezut ca la Bruxelles se va stabili pur si simplu o valoare anume. Asa cum este cunoscut deja, intre tarile membre ale Uniunii Europene exista chiar si la aceasta ora niste diferente considerabile, tarile est-europene neputand sa se ridice la nivelul tarilor vestice, in special din punct de vedere financiar.
In aceste conditii, oficialii EY Romania sustin ca intentia la nivelul Uniunii Europene este de a se stabili un cadru, o formula de calcul pe baza caruia sa se stabileasca acest salariu minim european la nivelul fiecarui stat membru in parte. In 2019, fostul vicepresedinte al Comisiei Europene aducea in discutie un cadru de referinta de 60% din salariul mediu pentru fiecare stat membru al blocului comunitar european. Daca aceasta formula de calcul se va concretiza, angajatorii din Romania vor avea obligatia de a se replia rapid, tara noastra aflandu-se la aceasta ora sub acest posibil viitor cadru de referinta de 60%.
Conform cifrelor pe care le avem de la specialistii din cadrul Institutului National de Statistica, in luna noiembrie a anului precedent a fost raportat un salariu mediu net lunar in valoare de 3.200 de lei. Astfel, cadrul de referinta de 60% ar duce salariul minim cu cateva sute de lei peste valoarea de la acest moment. Salariul minim net a crescut incepand cu data de 1 ianuarie in Romania cu 83 de lei, de la 1.263 de lei si pana la 1.346 de lei. In cazul in care acel prag de referinta de 60% ar deveni realitate, salariile minime vor creste cu peste 500 de lei, o suma deloc de neglijat pentru angajatii din tara noastra.
Conducerea Partidului Social Democrat a anuntat la mijlocul acestei saptamani ca isi propune sa forteze guvernul liberal condus de Ludovic Orban sa majoreze salariul minim la un nivel decent prin mecanisme europene, facand referire in acest caz tocmai la acest salariu minim european. Astfel, social-democratii isi confirma sustinerea cu privire la implementarea acestui prag de referinta de 60% din salariul mediu al fiecarui stat membru in parte.
Social-democratii arunca sageti inspre Executivul condus de liberalul Ludovic Orban in legatura cu acest subiect, transmitand prin intermediul unei postari de pe o retea de socializare ca prima masura a noului Guvern “a fost sa taie din majorarea salariului minim, proiect lasat de PSD pe masa”. Conducerea PSD reproseaza astfel Executivului liberal ca a uitat formula de calcul pentru salariul minim, in ciuda declaratiilor prin care au sustinut ca vor corela acest salariu cu anumiti indicatori economici.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212