Salariul mediu net a crescut la 3.294 lei
salariu mediu martiecrestere salariu mediusalariu mediu romaniasalarii romania
Institutul National de Statistica a anuntat ca, in martie 2020, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 92 de lei (2,9%), fata de luna februarie, ajungand la 3.294 de lei. In comparatie cu luna martie a anului trecut cresterea a fost de 7,1%.
In martie 2020, cele mai mari valori ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice): 8.289 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante: 1.605 lei.
In cea de-a treia luna a anului in curs, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.386 lei, cu 143 de lei (2,7%) mai mare decat in februarie 2020.
In martie 2020, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut in raport cu februarie ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
Cresterile s-au datorat si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale (20,9%); in fabricarea produselor din tutun (18,3%).
In ceea ce priveste scaderile castigului salarial mediu net, fata de februarie 2020, acestea au fost cauzate de intreruperi ale activitatii, intrarea in somaj tehnic, nerealizari de productie ori incasari mai mici (in functie de contracte/proiecte) in unele activitati economice.
Scaderile au fost determinate si de acordarea, in februarie, de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
Cele mai importante scaderi au fost consemnate in hoteluri si restaurante (9,9%); in activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii (6,6%).
In sectorul bugetar, s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (2,2%), respectiv administratie publica (0,4%).
In sanatate si asistenta sociala, castigul salarial mediu net a fost in crestere cu 0,4%.