Salariul mediu net a crescut la 2.051 lei, in martie
salariul mediu netsalariu mediu brutmariri salariu
In luna martie a acestui an, salariul mediu net a atins nivelul de 2.051 de lei, in crestere cu 5,2% (101 lei) fata de februarie 2016.
Cele mai mari castiguri au fost consemnate in activitatile de fabricare a produselor din tutun (6.347 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.161 lei), potrivit datelor Institutului National de Statistica.
La nivelul castigului salarial brut, acesta s-a situat, in cea de-a treia luna din 2016, la 2.829 de lei, in crestere cu 5,1% fata de februarie 2016.
In comparatie cu martie 2015, castigul salarial mediu nominal net s-a majorat cu 12,1%, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada din 2015 a fost de 115,5%.
In acelasi timp, indicele castigului salarial real a fost de 105,1%, in martie 2016, fata de februarie, iar, in comparatie cu octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 156,1%, cu 7,5% mai mare fata de februarie 2016.
In ceea ce priveste castigul salarial mediu nominal net, pe activitati, cele mai mari valori s-au inregistrat in sectorul economic.
Nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare, in martie, decat in februarie, ca urmare a acordarii primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturilor in natura si ajutoarelor banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).
Castigurile salariale medii nete din martie au fost mai mari fata de februarie si ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (45,4%); fabricarea produselor din tutun (33,9%); in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) cu 20%-22,5%.
Totodata, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat cu 11,2%, in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii); intre 2% si 6%, in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune.
In sectorul bugetar, s-au consemnat cresteri ale castigului salarial mediu net, in invatamant (4,3%), ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, in administratia publica (2,2%) si in sanatate si asistenta sociala (1,4%).