Salariul mediu in Romania e in jur de 800 de euro. Fata de anul trecut, veniturile angajatilor au crescut cu peste 12 la suta
salariu mediu romaniasalarii
Potrivit unui raport recent al Institutului National de Statistica (INS), salariul mediu net in Romania se apropie de pragul de 4.000 de lei, respectiv aproximativ 800 de euro. Acestia sunt banii pe care ii castiga, in medie, un angajat roman.
Raportul oficial arata ca, in iunie 2022, salariul mediu net, adica banii care ii raman anagajatului "in mana", dupa plata contributiilor catre stat, a ajuns la 3.977 de lei. Comparativ cu luna precedenta, se inregistreaza o crestere cu +1,2%, respectiv 49 de lei. Comparand cu perioada similara a anului trecut, cresterea e mult mai mare, cu +12,3%.
Desi vorbim despre o majorare de doua cifre procentuale a salariilor, romanilor nu le-a crescut puterea de cumpare si, mai rau, nici macar nu au reusit sa si-o conserve, daca luam in considerare faptul ca rata anuala a inflatiei este de 15%.
Indicele castigului salarial real a fost 97,6% in luna iunie 2022 fata de luna iunie 2021. Indicele castigului salarial real a fost 100,4% in luna iunie 2022 fata de luna mai 2022.
Referindu-ne la castigul brut, de dinainte de impozitare, in luna iunie a acestui an, acesta a fost 6413 lei, cu 55 lei (+0,9%) mai mare decat in luna mai a anului curent.
Unde au scazut salariile si unde au crescut
In luna iunie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum si a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).
Totodata, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat aplicarii prevederilor legale privind unele masuri fiscale conform carora unele categorii de salariatii beneficiaza de prevederi speciale in ceea ce priveste impozitul, contributia la asigurari sociale si contributia la asigurari sociale de sanatate.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
-
cu 24,2% in extractia carbunelui superior si inferior, cu 23,2% in industria alimentara, respectiv cu 22,1% in agricultura, vanatoare si servicii anexe;
-
intre 11,5% si 18,0% in activitati de editare, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere;
-
intre 4,0% si 7,0% in fabricarea produselor textile, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), captarea, tratarea si distributia apei, hoteluri si restaurante, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, transporturi pe apa, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, transporturi aeriene, fabricarea bauturilor
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna mai 2022 au fost cauzate de acordarea in luna precedenta de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
-
cu 16,5% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 10,1% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
-
intre 1,5% si 6,0% in activitati de servicii anexe extractiei, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), tranzactii imobiliare, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.
Cum au evoluat salariile bugetarilor
In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (-11,7%), in principal ca urmare a acordarii in luna mai 2022 a biletelor de valoare (tichete de vacanta) si a reducerii in luna iunie 2022 a sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare. In administratia publica s-a inregistrat o reducere de -2,2%. In sanatate si asistenta sociala, castigul salarial mediu net a crescut usor comparativ cu luna precedenta (+0,7%).
Foto: manager.ro/freepik