Despre introducerea salariului minim european s-a discutat deja in mai multe randuri, insa informatii concrete in acest sens nu prea exista pana acum. Totusi, exista un proiect de lege care a fost votat in Guvern si care prevede ca leafa minima sa nu fie mai mica decat 50% din salariul mediu brut. Practic, Romania adopta aceeasi strategie utilizata si de alte tari din Europa de Est, prin care se incearca recuperarea decalajelor salariale prin fortarea cresterii salariilor cele mai mici.
Guvernul si-a asumat, asadar, de la 1 iulie, majorarea salariului minim la 3.700 de lei. In plus, se doreste o noua majorare a salariului minim la peste 4.000 de lei incepand cu luna ianuarie a anului viitor. Daca ne uitam la cifre, putem observa, intr-adevar, o crestere a salariilor in ultimii doi ani. In 2022, salariul minim brut in tara noastra era de 2.350 de lei. Mai tarziu, de la 1 octombrie 2023, leafa minima a crescut la 3.300 de lei, acum ajungand la 3.700 de lei.
Daca facem o comparatie cu anul 2022, salariul minim brut a crescut in Romania cu 60%, ceea ce nu este deloc putin. Practic, vorbim despre un salariu mediu brut de 743 de euro, ceea ce inseamna ca Romania a intrecut la acest capitol tari precum Letonia, Ungaria si Bulgaria. Sigur, nu trebuie insa sa uitam ca in Romania exista unele dintre cele mai mari impozite pe castigurile salariale din intreaga Uniune Europeana.
La prima vedere am putea spune ca salariul minim a crescut indeajuns de mult pentru ca romanii sa o duca mult mai bine. Ei bine, aceasta crestere a salariului minim nu se prea observa si in buzunarele romanilor. Dupa pandemie, inflatia a crescut intr-un ritm accelerat, ceea ce a facut ca preturile produselor si serviciilor de baza sa creasca foarte mult. Asadar, nu avem cum sa nu recunoastem ca romanii cu salarii mici o duc la fel de prost ca in urma cu doi ani, chiar daca lefurile au crescut.
Prin introducerea unui salariu minim european, autoritatile de la Bruxelles isi doresc sa se asigure ca toti cetatenii europeni beneficiaza de venituri care sa le asigure un trai decent, indiferent de tara din care provin. Totusi, raportat la salariul mediu din Romania, salariul minim ramane tot mic. In special in raport cu cel din marea majoritate a tarilor din vestul Europei. Asta in timp ce preturile produselor de baza in Romania a ajuns sa fie la fel de mare ca cel din supermarket-urile din tari precum Germania, Austria sau Franta.
Citeste si: Guvernul incepe sa stranga cureaua. Suma fabuloasa pe care vrea sa o economiseasca si pe cine taie de la portie
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Condusul pe ploaie: 5 greseli periculoase pe care soferii le fac fara sa-si dea seama
Pericol pentru clientii Bancii Transilvania? Banii dispar din conturi – ce trebuie sa faci acum!
DOLARUL e rege? 3 MOTIVE care te vor convinge sa-ti tii economiile in dolari americani
Ce sa NU MAI faci cu banii tai dupa 45 de ani? 5 greseli financiare care te pot costa scump
Nu iti ajung banii sa-ti platesti facturile la apartament sau sa iei lemne de foc la tara? Statul iti trimite banii direct pe card, ca sa scapi de griji
Se prabuseste Leul dupa demisia presedintelui Romaniei? Banca Nationala, iesire in forta
Partenerii nostri
Persoana desemnata cu acordarea primului ajutor - [MODEL] anexa la fisa de post
Programul de lucru inegal - ce este si cum se stabileste
Fisa postului pentru inginer constructii civile, industriale si agricole
Intreprindere individuala: Cum se completeaza Declaratia Unica in 2025
Cheltuieli deductibile si nedeductibile: Ce schimbari majore aduce legislatia fiscala in 2025?
Impozitul pe constructiile speciale - Ce este important sa cunoasteti in 2025
Te-ar putea interesa si
DOLARUL e rege? 3 MOTIVE care te vor convinge sa-ti tii economiile in dolari americani
Ce sa NU MAI faci cu banii tai dupa 45 de ani? 5 greseli financiare care te pot costa scump