Salariu minim de 3.000 de lei, o iluzie? Patronii romani s-au cam razgandit, vin acum cu o noua idee
salariul minim 2023
Salariul minim brut ar urma sa creasca, din ianuarie 2023, la pragul de 3.000 de lei, dupa cum anuntau zilele trecute guvernantii nostri. Doar ca patronii par sa nu fie deloc convinsi si cer reluarea negocierilor.
Guvernantii ne anuntatu, de curand, ca au decis impreuna cu partenerii sociali sa urce
salariul minim la 3.000 de lei brut, de la 1 ianuarie anul viitor. Din aceasta suma, 200 de lei ar fi fost neimpozabili.
In prezent, salariul minim brut pe tara este 2.550 de lei, iar aproximativ 1,9 milioane de angajati romani sunt incadrati in campul muncii cu acest nivel salarial.
In timp ce romanii isi faceau calcule referitoare la cati bani le vor ramen in mana, de anul viitor, patronii de la noi din tara par sa nu prea fie multumiti cu ceea ce s-a decis pana acum si cer reluarea negocierilor cu coalitia de guvernare.
Astfel, Consiliul National al IMM-urilor din Romania a transmis o adresa prin care solicita prim-ministrului Romaniei, Nicolae Ionel Ciuca, ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale, Marius Constantin Budai, si ministrului Finantelor, Adrian Caciu, reluarea consultarilor privind stabilirea salariului minim garantat in plata pentru anul 2023. CNIPMMR considera ca, pana in acest moment, negocierile pentru stabilirea salariului minim garantat in plata nu au fost finalizate si solicita tuturor partenerilor sociali reluarea acestora.
Reluarea negocierilor solicitata de Consiliul IMM-urilor ridica oarecare semne de intrebare, mai ales ca Ministrul Muncii, Marius Budai, anuntase inca din 24 noiembrie ca patronatele sunt de acord cu majorarea la 3.000 de lei, din care 200 neimpozabili.
Cum vad patronii romani solutionarea acestei situatii?
Ei bine, IMM-urile considera ca versiunea ideala ar arata in felul urmator: salariul minim brut garantat in plata pe tara sa urce intr-adevar la pragul de 3.000 de lei, cu deducerea de 200 de lei despre care vorbeam mai sus. Dar IMM-urile solicita, de asemenea, posibilitatea cresterii suplimentare cu inca 250 de lei peste cei 3000 de lei, voluntar. Adica firmele ce pot si doresc sa isi plateasca salariatii si mai bine de atat, sa poata face acest lucru fara sa le creasca cheltuielile si mai mult, cu impozite, taxe si contributii aferente si pentru acei 250 de lei.
Ca referinta, dincolo de faptul ca de aceste masuri beneficiaza in mod direct angajatii cu venitul minim, "majorarea salariului de baza minim brut pe tara influenteaza mult mai multe drepturi si obligatii, cum ar fi: modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art. 78 (3)); modificarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala intrucat venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art. 151)”, explica Guvernul.
Te-ar putea interesa si: Mai multi bani pentru pensionarii romani, inca din prima zi a lui 2023: la cat urca punctul de pensie, de la 1 ianuarie
Foto: manager.ro