Salariile romanilor au sarit de 1.000 de euro in mana, dar oamenii traiesc mai greu pentru ca banii si-au pierdut din valoare
salariul mediusalarii
In cele mai recente analize realizate de Institutul National de Statistica, salariile din Romania arata exceptional, pe hartie. La nivelul buzunarului omului de rand insa, nu se resimte prea mult bunastarea, din cauza inflatiei al carei nivel continua sa se mentina ridicat si, deci, sa traga in jos valoarea banilor.
Potrivit celui mai nou raport al INS, in luna decembrie 2023, castigul salarial mediu brut a fost 8301 lei, cu 535 lei (+6,9%) mai mare decat in luna noiembrie 2023.
In mana, angajatii au ajuns sa castige peste echivalentul a 1.000 de euro. Astfel, vedem in raport, "castigul salarial mediu net a fost 5079 lei, in crestere cu 314 lei (+6,6%) fata de luna noiembrie 2023".
Desigur ca in unele domenii salariul mediu e mult mai mare, in timp ce in altele, e cu mult mai mic. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (12710 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2825 lei).
"Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
-
cu 57,1% in extractia carbunelui superior si inferior, cu 34,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 32,9% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat;
-
intre 20,0% si 30,0% in transporturi pe apa, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
-
intre 10,0% si 19,5% in industria metalurgica, tranzactii imobiliare, alte activitati extractive, fabricarea produselor din tutun, telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, colectarea si epurarea apelor uzate", conform INS.
Au fost si situatii in care salariile au scazut
Scaderile
castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie 2023 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori de incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte).
Ce se mai intampla cu salariile bugetarilor
In sectorul bugetar, in luna decembrie 2023 s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in administratia publica (+5,0%, in principal ca urmare a acordarii unor diferente salariale restante, aferente lunilor anului 2023 sau a aplicarii prevederilor legale in vigoare4 ), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+2,8%). In invatamant, castigului salarial mediu net a scazut comparativ cu luna precedenta (-2,3%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.
Foto: freepik.com