Salariile romanilor au crescut: leafa medie in tara depaseste 4.300 de lei net
salariul mediu romaniasalarii romania
Statistica ne vorbeste despre faptul ca salariile medii ale angajatilor din tara noastra se afla pe o tendinta de crestere. Cifrele pe care le prezentam in acest articol ne sunt oferite de Institutul National de Statistica (INS), in cadrul unui raport oficial, publicat luni, 13 februarie 2023.
INS spune ca
salariul mediu net in Romania a ajuns la 4.398 de lei in luna decembrie 2022. Practic aceasta este suma medie cu care un angajat roman ramene in buzunar, la finalul unei luni de munca.
Comparativ cu luna anterioara, cresterea este cu +6,2%, respectiv 257 de lei. Fata de decembrie 2021, cresterea e mult mai puternica, cu +13%.
Tot INS ne mai indica faptul ca tot in luna decembrie, salariul mediu brut pe tara s-a ridicat la 7.107 lei. Si aici avem o cretere importanta, cu +6,4%, respectiv 428 lei in plus, fata de noiembrie 2022.
Povara fiscala pe munca ramane la cote inalte
Doar ca salariul brut nu reprezinta ceea ce le ramene oamenilor in buzunar. Luna de luna, salariatii aproape ca-si impart la jumatate salariul cu statul roman, povara fiscala pe munca fiind una uriasa la noi in tara. Concret, in 2023, dintr-un salariu brut de 8.000 de lei 57.21% ajung la angajat si 42.79% la stat. Povara e resimtita si de firme, deoarece pentru a plati un salariu net de 4680 lei, angajatorul cheltuie 8180 lei.
Revenind la analiza INS, din raport mai aflam ca exista domenii de activitate unde salariile inregistreaza valorile cele mai mari, dar la polul opus avem sectoare de activitate cu angajati foarte slab remunerati. De exemplu, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (11.540 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2.361 lei).
Conform INS, cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 53,1% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu 42,8% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 38,6% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale; intre 23,0% si 30,5% in transporturi pe apa, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, industria metalurgica; intre 13,5% si 20,5% in telecomunicatii, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de editare, alte activitati extractive, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii; intre 10,0% si 13,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tranzactii imobiliare, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, captarea, tratarea si distributia apei, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor din tutun, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), fabricarea substantelor si a produselor chimice.
Avem si date exacte cu privire la evolutia salariala in sectorul public. Raportul INS arata ca in luna decembrie 2022, s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (+1,6%), respectiv in administratia publica (+0,7%). De altfel, se mai arata in analiza, castigului salarial mediu net a scazut in invatamant comparativ cu luna precedenta (-4,2%), ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.
Foto: manager.ro