Salariile bugetarilor sunt intangibile si ar trebui inscrise pe lista Patrimoniului national
In mod normal, intr-o companie privata, salariile sunt stabilite in urma analizei rezultatelor financiare inregistrate intr-un an inchis si a previziunilor de buget pentru anul viitor. Salariile fluctueaza, cresc sau scad, in functie de performanta economica a companiei. Nu exista patron pe lumea asta care sa contracteze, in numele firmei, imprumuturi pentru a plati salariile angajatilor. Un singur angajator este dispus sa se indatoreze pentru a plati salariile: statul.
In calitate de angajator, statul roman are cca 1,21 milioane de salariati. Li se spune bugetari, fiindca sunt platiti de la buget.
Dintre acestia, cca 400.000 lucreaza in sistemul medical si cca 350.000 in educatie.
Ceilalti lucreaza in administratia de stat (centrala sau locala), in politie, jandarmerie, armata, servicii secrete.
Pe langa salarii, angajatii din administratia de stat mai beneficiaza si de sporuri generoase, unele dintre ele acordate conform unor criterii caraghioase.
De unde sunt platiti bugetarii? Dupa cum le spune si numele, acestia sunt platiti de la bugetul de stat.
Cine alimenteaza bugetul de stat? Companiile private si angajatii care lucreaza in sistemul privat.
De cand cu pandemia, companiile private nu se simt tocmai bine. Unele au tras obloanele, altele si-au redus activitatea.
Nici angajatii din sistemul privat nu au fost ocoliti de criza: unii se confrunta cu scaderi salariale, altii sunt in somaj partial, altii si-au pierdut locul de munca.
Este limpede ca lumina zilei ca incasarile la bugetul de stat au scazut, din pricinile amintite.
Un singur lucru a ramas neschimbat in toata aceasta perioada: salariile bugetarilor. Si neschimbat va ramane conform declaratiilor celor care locuiesc la Palatul Victoria.
In luna martie a.c., deficitul bugetar al Romaniei a fost de 10 miliarde de lei (bani care au trebuit procurati din imprumuturi).
Salariile bugetarilor au ramas neschimbate.
In luna aprilie, este de asteptat ca deficitul bugetar sa fie inca si mai mare. Nicio problema, insa, pentru salariile (si sporurile) bugetarilor, care nu au fost afectate.
In luna martie a acestui an, incasarile la bugetul de stat au fost cu 25% mai mici decat cele inregistrate in aceeasi luna a anului trecut, in conditiile in care cheltuielile bugetare au crescut cu 10% (martie 2020 vs martie 2019).
Salariile bugetarilor au ramas la fel.
Anul acesta, pentru luna aleasa drept referinta (martie), salariile celor care lucreaza la stat au reprezentat 42% din totalul veniturilor bugetare.
Suntem, ni se spune, intr-o economie de piata, ca doar asta ne-am dorit, nu-i asa?
In fapt, in Romania functioneaza, in paralel, doua tipuri de economie: cea de piata, ale carei reguli se aplica celor care genereaza resurse si cea de stat, centralizata, care functioneaza in zona celor care consuma resurse.
La randul ei, solidaritatea sociala se arata a fi un concept depasit, drept pentru care salariul mediu al unui functionar public din Romania este (si ramane) cu aproape 60% mai mare decat salariul mediu din privat.
Acest tip de rationament va putea functiona, la limita, pana cand veniturile bugetare vor fi dirijate, integral, catre plata salariatilor care lucreaza la stat.
Ce va fi dupa aceea? Dupa cum merg lucrurile, s-ar putea sa aflam…
Sursa foto: pexels.com