Salariile brute din privat au crescut cu 9,4% in 2019
salariuangajatiangajatorifirmecompaniiretailindustriemanagementtop management
Salariile brute din mediul privat s-au majorat in 2019 cu 9,4%, arata datele studiului salarial PayWell 2019, realizat de PwC Romania pe 100 de companii private din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail si hotelier.
Desi managerii estimau o majorare de 4,6% pentru acest an, salariile brute au crescut in companiile private cu 9,4% in 2019. In companiile din turism a fost inregistrata cea mai puternica majorare a salariilor brute, respectiv cu 14%. Si industria, leasingul si companiile din retail au avut majorari semnificative in 2019, peste medie. In industrie, spre exemplu, s-au inregistrat cresteri de 11%, in leasing de 10% la fel ca in retail.
Acelasi studiu releva ca, pe categorii de angajati, cele mai mari cresteri se inregistreaza in randul celor putin calificati sau necalificati. Pentru aceste doua categorii de angajati, s-a inregistrat o crestere bruta de 10% in 2019. De asemenea, angajtii de pe pozitiile de management operational sau top management, au avut cresteri ale salariile brute cu 13%, respectiv 9%.
Pe judete, cele mai mari cresteri s-au inregistrat in Bucuresti-Ilfov, Timis, Cluj, Brasov si Iasi.
Cele mai mici cresteri au fost inregistrate insa la personalul cu putina experienta si in randul personalului administrativ care au avut majorari de doar 5%.
Expertii estimeaza pentru 2020 o crestere medie a salariilor brute de 5,7%.
Datele studiului arata ca salariul mediu brut in randul companiilor participante a urcat la 5.941 lei, de la 5.428 lei, in 2018.
Daca vorbim despre beneficii extrasalariale, cele mai intalnite sunt bonurile de masa, zilele libere acordate cu scopul prelungirii concediului, dar si bonusuri acordate pentru diferite ocazii, sarbatori sau evenimente speciale. In studiul din 2019 se observa o crestere semnificativa a flexibilitatii programului de lucru si a permisiunii de a lucra de acasa.
Joburile remote au capatat si continua sa capete tot mai mai mult avant in Romania, iar angajatorii, cat si angajatii vad oportunitatea in aceasta flexibilitate. Pe de-o parte, angajatorilor le scad costurile intretinerii unui birou la sediul firmei, iar pe de alta parte, angajatii au parte de un program organizat dupa bunul lor plac, in confortul casei sau al oricarui alt loc pe care si-l aleg pentru a-si desfasura activitatea profesionala.
Citeste si:
Consiliul Concurentei a lansat Monitorul Preturilor Produselor Alimentare