Salariile a 2 milioane de romani cresc in ritm alert! Am depasit Franta!
salariu minimcrestere salariu minimputere de cumparare
Romania se numara printre statele europene cu cea mai mare rata de crestere a salariului minim in perioada ianuarie 2015 - ianuarie 2025, conform datelor Eurostat citate de Euronews. Alaturi de Lituania, Bulgaria si Polonia, Romania a inregistrat o crestere medie anuala a salariului minim cuprinsa intre 10% si 14%, depasind ritmul altor economii europene. In contrast, state precum Franta (2,1%) si Malta (2,9%) au avut cele mai mici cresteri ale salariului minim.
In prezent, 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au stabilit un salariu minim national, exceptiile fiind Danemarca, Italia, Austria, Finlanda si Suedia, care functioneaza pe baza negocierilor colective la nivel de industrii.
Discrepante uriase intre salariile minime din Europa
Desi salariul minim a crescut semnificativ in Romania si in alte state din Europa de Est, diferentele dintre salariile minime din UE raman considerabile. Potrivit Eurostat, in Luxemburg, Irlanda, Tarile de Jos, Germania, Belgia si Franta, salariul minim depaseste 1.500 de euro pe luna. La polul opus, in Croatia, Grecia, Malta, Estonia, Cehia, Slovacia, Romania, Letonia, Ungaria si Bulgaria, acesta este sub 1.000 de euro pe luna.
In ianuarie 2025, salariul minim variaza intre 551 de euro in Bulgaria – cel mai scazut din UE – si 2.638 de euro in Luxemburg, cea mai prospera tara in aceasta privinta. Romania se afla in continuare in categoria statelor cu salarii minime mici, insa avansul constant din ultimul deceniu a imbunatatit nivelul de trai al angajatilor platiti la acest nivel.
Putere de cumparare comparabila cu tarile mai bogate
Un aspect important in analizarea
salariului minim este paritatea puterii de cumparare standard (PPS), care ajusteaza valoarea salariului in functie de costul bunurilor si serviciilor din fiecare tara. Astfel, desi tarile din Europa de Est au salarii minime mai mici, costurile de trai mai reduse permit o putere de cumparare relativ similara cu cea din statele occidentale.
Polonia este un exemplu relevant, situandu-se in topul statelor cu cea mai buna putere de cumparare raportata la salariul minim. Potrivit Eurostat, tarile UE sunt impartite in trei categorii in functie de salariul minim ajustat la PPS:
-
Peste 1.500 PPS – Germania, Luxemburg, Tarile de Jos, Belgia, Irlanda, Franta si Polonia;
-
Intre 1.000 si 1.500 PPS – tari precum Romania, Spania, Portugalia sau Ungaria;
-
Sub 1.000 PPS – Slovacia, Cehia, Estonia, Bulgaria si Letonia.
Aceasta clasificare arata ca unele state cu salarii minime mai mici ofera o putere de cumparare comparabila cu tarile mai bogate, datorita preturilor mai scazute la locuinte, alimente si alte bunuri esentiale.
Cresterea accelerata a salariului minim din Romania este un semn pozitiv pentru economia locala, insa specialistii avertizeaza ca este important ca aceasta tendinta sa fie sustinuta de o crestere proportionala a productivitatii si investitiilor. In plus, costurile mai mari pentru angajatori ar putea determina unele companii sa isi regandeasca strategiile de recrutare sau sa reduca locurile de munca disponibile.
Citeste si: Salariu majorat 2025. Cand stii ca e momentul sa maresti salariul unui angajat? 9 conditii esentiale
Sursa foto: manager.ro