Salarii mai mari de la 1 iulie. Firmele romanesti, obligate sa dea sute de lei in plus fiecarui angajat
salariul minim pe economie
Ca au de unde sau nu, firmele romanesti sunt nevoite, prin decizia Guvernului, sa majoreze lefurile angajatilor incadrati cu salariul minim pe economie.
De la 1 iulie, salariul minim brut pe economie creste de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Important de precizat este ca din cei 3.700 de lei brut, 300 de lei vor fi fara taxe.
De la 1 iulie, angajatii platiti cu salariul minim castiga in plus 284 de lei
Nici statul nu are de pierdut! Din contra! Dupa ce salariile vor fi majorate, la bugetul public vor intra 1.337 de lei de la fiecare angajat. In total, in 2024, statul va incasa de pe urma acestei majorari 2,3 miliarde de lei, conform estimarilor facute chiar de institutiile publice abilitate.
Majorarea salariala va avantaja, conform cifrelor oficiale, aproximativ 1,8 milioane de angajati de la noi din tara care primesc in acest moment salariul minim pe economie.
Conform anuntului facut de premierul Romaniei, majorarea salariala are ca scop cresterea puterii de cumparare a romanilor.
"Cresterea veniturilor si protejarea puterii de cumparare sunt linii de actiune pe care le urmarim permanent la nivelul Guvernului. Asa cum am stabilit impreuna cu sindicatele si patronatele inca de la sfarsitul anului trecut si am reconfirmat astazi, in reuniunea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, vom majora la 3.700 salariul minim brut pe tara garantat in plata, incepand cu 1 iulie", a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
"Majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata are impact asupra cresterii consumului cu o influenta si asupra importului bunurilor de consum.
Cresterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocuparii in sectoarele in care exista cerere de forta de munca datorita faptului ca munca devine mai atractiva pentru anumite categorii de salariati (femei, tineri,etc.)", a transmis Ministerul Muncii.
Trebuie subliniat faptul ca aceasta majorare nu se aplica si salariatilor din constructii, agricultura si industria alimentara. Aici, statul a reglementat alte praguri salariale de care firmele angajatoare trebuie sa tina cont. Vorbim despre salarii mai mari, atat la nivel brut, cat si net, fata de restul angajatilor din economie. De exemplu, un angajat in constructii castiga cel putin 4.582 lei de la 1 ianuarie 2024, ceea ce reprezinta un salariu in mana de 3.196 lei.
Foto: manager.ro