Salarii de lux, ca in Occident, dar in Romania: ei sunt angajatii care nu stiu ce e grija zilei de maine, top meserii banoase
top meserii banoasesalarii marisalariu de lux
In Romania anului 2022, multi romani au simtit ca "le-a ajuns cutitul la os", din cauza multiplelor crize ce s-au rasfrant asupra portofelelor noastre. Pentru cei mai multi dintre angajati, ziua de maine este privita cu incertitudine si nu e deloc mic numarul celor ce-si fac griji legate de ce vor pune pe masa de sarbatori.
Cu toate acestea, nu putem generaliza, exista si angajati pentru care banii nu sunt o problema, care incaseaza lunar salarii cat alti angajati intr-o jumatate de an.
Avem domenii de activitate care sunt in fruntea clasamentului celor mai bine platite
locuri de munca din economia locala. De exemplu, de ani de zile, topul este condus detasat de sectorul IT.
Angajatii din IT au cele mai mari salarii din Romania
In medie, un angajat in IT a castigat 6.000 de lei net, adica "bani in mana", anul acesta, conform datelor platformei de recrutare eJobs, bazate pe comparatorul salarial Salario. Prin comparatie, salariul minim net pe economie sare timid de 1.500 de lei, diferenta fiind uriasa.
Pe locul al doilea, dupa angajatii din IT avem salariile din project management, care s-au ridicat si ele anul acesta la echivalentul a 1.000 de euro, respectiv 5.000 de lei pe luna.
De asemenea, sunt platiti bine si angajatii din telecomunicatii si constructii. eJobs ne indica faptul ca in aceste domenii de activitate vorbim despre o medie salariala de 4.200 de lei.
In continuare, foarte apropiate de acest prag sunt si domeniile: inginerie, auto/echipamente, medicina, e-commerce, audit/consultanta sau asigurari. Aici vorbim despre o medie salariala de 4.000 de lei.
Ceva mai mici, sub pragul de 4.000 de lei, sunt salariile din Retail, industria alimentara si turism, respectiv 3.2000 de lei si 3.000 de lei.
Pe judete, harta celor mai mari salarii din tara include, in primul rand capitala cu o medie salariala de 4.500 de lei, pe locul doi fiind Cluj (4.100 de lei), Timis (4.000 de lei), Sibiu, Brasov, Iasi si Ilfov (3.500 lei).
De asemenea, referindu-ne la volumul angajarilor, piata muncii a fost extrem de dinamica in Bucuresti, cu precadere, dar si in Cluj Timis, Iasi si Ilfov.
Foto: pexels.com