Sezonul estival din acest an a debutat odata cu minivacanta de 1 mai, un numar semnificativ de turisti luand cu asalt litoralul romanesc la sfarsitul saptamanii trecute. Companiile care activeaza in industria HoReCa de pe litoral se confrunta insa si in acest an cu o criza serioasa de personal, numeroase unitati hoteliere si restaurante sustinand ca nu au cum sa se deschida din cauza faptului ca nu au angajati suficienti.
Potrivit datelor BestJobs, numarul de oferte de munca din segmentul HoReCa a crescut cu nu mai putin de 25% in luna aprilie in raport cu inceputul acestui an, semn ca multe companii se pregatesc intens pentru valul de turisti din aceasta vara. De asemenea, pe aceeasi platforma a mai fost remarcata o crestere a locurilor de munca si din vanzari (plus 15%), respectiv constructii (plus 17%).
Desi recunosc ca lipsa de personal ii afecteaza serios in perioada estivala, companiile din industria HoReCa nu par dispuse sa investeasca foarte mult atunci cand vine vorba despre salariile angajatilor. Astfel, salariile din aceasta industrie se dovedesc a fi in continuare mai mici decat media nationala. Potrivit datelor INS, in luna februarie a acestui an, venitul mediu din restaurante si hoteluri a fost de doar 2.355 de lei, in timp ce venitul mediu net in Romania a fost de 4.270 de lei. Multi manageri sustin insa ca HoReCa este in continuare o industrie care se bazeaza foarte mult pe bacsis.
Salariile bucatarilor se dovedesc a fi cele mai mari pe care le ofera companiile din zona HoReCa, in Constanta oferindu-se intre 1.000 si 1.500 de euro pe luna pentru acest post. Cei care isi doresc o pozitie de barista sau ospatar trebuie sa se astepte la un salariu mult mai mic, intre 500 si 800 de euro pe luna. Un manager de restaurant va primi in aceasta vara intre 900 si 1.200 de euro pe luna, iar un coordonator de evenimente intre 800 si 1.400 de euro. In schimb, salariul unui manager de hotel poate ajunge pana la 1.500 de euro.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si