Sa-i multumim crizei energetice ca exista: romanii invata educatie financiara de nevoie
educatie financiarabugeteconomisire
cdsIn general, pentru a face lucruri bune in viata si in special pentru a dobandi obiceiuri benefice, ai nevoie de o motivatie puternica. Se pare ca a venit: criza energetica!
In plin val de scumpiri, cand salariile sunt tot mai mici, iar cheltuielile tot mai mari, romanii invata de nevoie sa fie mai chibzuiti cu banii.
Comportamentul financiar al angajatilor din tara noastra este cu mult imbunatatit fata de vremurile in care, de bine de rau, nu o duceam
poveri chiar atat de mari din punct de vedere economic.
Se pare ca economisim mai mult, ne prioritizam cheltuielile, suntem atenti cu bugetul si il gandim pe termen cat mai indelungat, in timp ce ne cautam surse pentru a ne spori veniturile, indreptandu-ne in numar destul de mare chiar si spre investitii, dar si spre un al doilea job.
Un sondaj recent al platformei de recrutare BestJobs arata cat de mult i-a schimbat in bine criza energetica pe romani.
"Daca anii anteriori au adus angajatilor provocari sociale si sanitare, anul acesta a venit cu incercari financiare care au pus sub lupa capacitatea romanilor de a-si gestiona eficient bugetul", spun cei de la BestJobs.
Conform sursei citate, se pare ca , 80% dintre angajatii romani au inceput sa ia masuri pentru a-si proteja bugetul, anticipand costurile din aceasta iarna.
Astfel, un sfert declara ca au inceput sa puna bani deoparte in ultimele luni pentru a face fata mai usor cheltuielilor din perioada urmatoare, 13% spun ca apeleaza la investitii pentru a-si diversifica sursele de venit, iar 10% au de gand sa isi ia un job suplimentar, part-time sau pe baza de proiecte, pentru a-si rotunji veniturile.
De asemenea, trebuie notat ca aproximativ 35% dintre respondenti planuiesc sa eficientizeze cat mai mult posibil consumul de energie in lunile de iarna, in timp ce doar 20% considera ca nu vor fi afectati financiar de cresterea costurilor.
Angajatii nu mai spera sa primeasca mariri de salarii
Desi sunt motivati sa faca rost de mai multi bani si sa-i cheltuiasca "cu cap", angajatii si-au cam luat gandul de la posibilitatea ca firmele pentru care lucreaza sa le majoreze lefurile. Conform sondajului, doar 3% au spus ca se vor baza pe maririle salariale oferite de angajator, pe care le-au negociat astfel incat sa acopere nivelul inflatiei. Ceilalti iau in calcul optimizarea cheltuielilor astfel incat sa le elimine pe cele inutile (37%), amanarea vacantelor pentru perioade mai stabile (20%), reducerea iesirilor in oras (40%) si reducerea cumparaturilor de haine (40%).
"Criza energetica anuntata ne pune in fata unei noi provocari, inclusiv in dinamica de pe piata muncii. Presiunea pe care angajatii o resimt asupra bugetelor ii fac sa ia in calcul noi solutii. Din fericire, cei mai multi dintre angajatii care isi desfasoara munca remote au la dispozitie posibilitatea de a merge la birou si de a reduce astfel consumul utilitatilor acasa, mai ales in lunile de iarna, cand vor veni si facturile la incalzire. Asadar, vedem o crestere a muncii in format hibrid, dar preponderent de la birou, ceea ce nu poate decat sa ii bucure pe angajatori. In prezent, pe platforma BestJobs, 1 job din 5 este incadrat la mod de lucru hibrid”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.
Sondajul a fost efectuat in perioada 27 august - 11 septembrie pe un esantion de 1.272 utilizatori de internet din Romania.
Foto: freepik.com