S-au dus vremurile cand eram Granarul Europei: agricultura romaneasca, devastata
agricultura romaneascaseceta
Agricultura romaneasca traverseaza o perioada extrem de dificila. Seceta a facut ravagii in toata tara si, daca analizam ultimele cifre raportate, ne dam seama de amploarea si gravitatea situatiei care pare sa fi scapat de sub control.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, tocmai ne-a pus la curent cu cele mai recente date actualizate despre cat de catastrofal a lovit seceta in culturile noastre agricole.
Potrivit acestuia, la 10 noiembrie 2022, Romania are peste 1,076 milioane hectare afectate de seceta! Datele vin de la 37 de judete si municipiul Bucuresti, conform Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), dupa cum urmeaza: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea si municipiul Bucuresti.
Cele mai mari probleme le intalnim la culturile de grau, triticale - 189.339 ha, orz, orzoaica, ovaz, secara - 30.698 ha si rapita - 26.805 ha, iar cele de primavara sunt: porumb - 474.5501 ha, floarea soarelui - 238.813 ha, soia - 39.109 ha, plante furajere - 44.772 ha.
Amintim ca, saptamana trecuta, o delegatie condusa de secretarul de stat Sorin Moise a participat la reuniunea ministeriala a Comitetului pentru Agricultura al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), desfasurata la Paris.
In contextul majorarii costurilor de productie, din cauza cresterii preturilor la inputuri si energie, a fost subliniata necesitatea identificarii unor solutii bazate pe cooperare stransa la nivel global, astfel incat sistemele agricole sa poata asigura securitatea alimentara si bunastarea zonelor rurale. Lanturile scurte de aprovizionare, produsele locale, investitiile in atragerea tinerilor fermieri si in dezvoltarea fermelor de familie, formarea adaptata la nevoie actuale ale sectorului, cercetarea, inovarea, infrastructura digitala au reprezentat cateva dintre solutiile prezentate.
La eveniment s-a discutat, astfel, despre:
-
Securitatea alimentara globala in contextul crizelor recente
-
Consolidarea inovatiei, cresterea durabila a productivitatii
-
Imbunatatirea mijloacelor de trai: noi oportunitati si provocari de adaptare, atat pentru fermieri, cat si pentru politicile publice
-
Viitorul sistemelor alimentare – rezilienta pe termen lung.
Foto: pixabay.com