S-a schimbat harta saraciei in Europa. In Bucuresti se traieste mai bine decat in Salzburg (Austria) si Stuttgart (Germania)
saracieputere de cumparare
Cel mai recent raport al Eurostat, Biroul de Statistica al Uniunii Europene, arata ca harta saraciei s-a schimbat.
Produsul Intern Brut (PIB-ul) per capita ajutat cu puterea de cumparare in Bucuresti a ajuns sa fie mai mare decat in orase mari din Europa, recunoscute pentru nivelul lor ridicat de trai, precum Salzburg (Austria) si Stuttgart (Germania).
Se traieste mai bine in Bucuresti, ne spune Eurostat
Eurostat ne spune ca in doar trei ani, Bucurestiul a reusit sa depaseasca cu mult media Uniunii Europene, ajungand la un impresionant 177%, devansand orasele despre care am vorbit mai sus.
Cu toate acestea, datele arata ca, in ciuda acestor progrese, nu toate regiunile au inregistrat o evolutie similara. Sud-Vestul Olteniei si Sudul Munteniei au ramas in continuare in urma, cu un PIB per capita ce atinge doar 57% din media Uniunii Europene, situandu-se dupa Nord-Est.
In ceea ce priveste perspectivele la nivel european, majoritatea regiunilor au inregistrat cresteri ale PIB-ului. Totusi, 11 regiuni au raportat scaderi semnificative. Printre regiunile cu cea mai mare crestere a PIB-ului se numara Algarve din Portugalia, cu un impresionant +17%.
Datele Eurostat evidentiaza si variatia semnificativa a PIB-ului regional pe cap de locuitor exprimat in standarde ale
puterii de cumparare. De la o valoare de doar 30% in Mayotte, o insula ce apartine Frantei, la un remarcabil 286% in Irlanda de Sud.
In ansamblu, in anul 2022, PIB-ul per capita al Romaniei, exprimat la paritatea puterii de cumparare, a ajuns la 77% din media Uniunii Europene. Acest lucru a dus la o pozitionare la egalitate cu state precum Ungaria si Polonia, depasind alte cinci state, printre care Letonia si Germania. Aceste date subliniaza evolutia remarcabila a economiei romanesti in context european, reflectand eforturile continue de dezvoltare si modernizare.
Foto: manager.ro/freepik.com