Rusii lovesc Germania sub centura: Gazprom OPRESTE livrarile de gaz, e oficial
gazpromgermaniacriza energetica
Gazprom a anuntat ca urmeaza sa opreasca livrarile de gaz catre cea mai mare economie din Europa.
Incepand din 31 august, ora 01:00 GMT, pana pe 3 septembrie, ora 01:00 GMT, Gazprom opreste livrarile de gaz prin gazoductul Nord Stream 1.
Motivul invocat de rusii de la Gazprom pentru aceasta intrerupere de aprovizionare catre tigrul economic european ar fi desfasurarea unor lucrari de mentenanta.
Anuntul vine fix in ziua in care piata europeana de energie parea sa se calmeze, dupa o perioada de scumpiri in cascada. Se atenuasera temerile privind o posibila escaladare a crizei energetice, datorita efortului pe care il invocau liderii locali de a remedia situatia.
Astfel, contractele futures de energie din
Germania, pentru anul viitor, au scazut cu 26%! Ramane de vazut daca anuntul Gazprom va readuce instabilitatea si scumpirile pe piata de energie. Pe de alta parte, Executivul de la Berlin tocmai anuntase ca a infiintat un holding pentru a realiza o posibila nationalizare a Gazprom Germania, afacerea cu energie abandonata de compania rusa Gazprom in aprilie. Amintim ca Autoritatea de reglementare a energiei din Germania spunea in aprilie ca va administra compania in cauza in interesul Germaniei si restului Europei.
Berlinul a acuzat in mai multe randuri rusii ca folosesc energia ca pe o arma in contextul in care Occidentul a impus sanctiuni Moscovei, dupa ce Rusia a declansat razboiul din Ucraina, prin invazia din 24 februarie.
"Justificarea partii ruse este pur si simplu un pretext", a declarat Robert Habeck, ministrul german al economiei, reporterilor la Berlin in iunie. "Este, evident, strategia de a deranja si de a creste preturile".
Ceea ce se intampla acum in Germania era previzibil, motiv pentru care de luni de zile statele europene depun eforturi pentru a capata independenta energetica fata de Rusia. Numeroase tari de pe continent se asteapta sa aiba deficit de resurse in aceasta iarna, dar poate niciuna nu e mai vulnerabila decat Germania. Paradoxal, cea mai puternica economie europeana, cu cea mai puternica industrie, e foarte dependenta de energia rusilor. Cifrele oficiale arata ca mai mult de jumatate din importurile de gaze ale Germaniei veneau din Rusia, inainte de izbucnirea conflictului.
Chiar daca Germania a depus eforturi consistente in a reusi sa se desprinda de dependenta fata de Rusia si a gasi surse alternative de gaze naturale, inclusiv prin decizia neplacuta de a reporni centralele pe carbune deja inchise, nemtii sunt inca departe de a reusi sa acopere necesarul de energie fara importurile de la Moscova.
Foto: freepik.com