Romanii se inghesuie sa plece la munca in strainatate: in Germania castigi in 30 de zile cat aici in 4 luni
munca in strainatatemunca remotediasporajoburi in strainatate
Pentru tot mai multi romani, a ramane in tara si a munci aici a ajuns sa fie o misiune imposibila. Viata de zi cu zi e din ce in ce mai scumpa, iar salariile nu le mai ajung oamenilor nici pentru a-si acoperi cheltuielile de baza, de la o luna la alta. Astfel, din ce in ce mai multi prefera sa ia calea strainatatii.
Constransi de nevoi, impovarati de rate tot mai mari la banci, plini de datorii sau pur si simplu in cautarea unui trai mai bun si a posibilitatii de a pune un ban deoparte, oamenii au inceput sa caute masiv joburi in afara tarii si sa aplice pentru ele
Reprezentantii unei platforme de recrutare din tara noastra vorbesc despre faptul ca piata muncii se schimba in aceasta perioada, revenind tendinta puternica de a pleca peste hotare, dupa doi ani in care situatia se inversase. Oamenii nu au mai migrat in numar atat de mare in ultimii doi ani, pana de curand!
"Au fost doi ani in care romanii au privit cu retinere ideea de a lucra in alta tara. Fie pentru ca, in prima faza, in context pandemic, li s-a parut mai sigur sa ramana aici, fie pentru ca, ulterior, piata muncii de la noi si-a revenit in mod spectaculos si au avut suficiente optiuni si in Romania. Acum, insa, contextul economic incert, inflatia, cresterea preturilor ii fac pe candidati sa se uite cu interes crescut catre ofertele de munca din afara”, explica Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.
Te-ar putea interesa si: Chiar si-n plina criza economica, angajatii romani sunt PUSI PE DEMISII: ce nu i-ar ierta nici acum sefului
Ce-i drept, daca facem o analiza sumara a nivelului salarial, constatam ca oamenii au toate motivele sa-si doreasca sa lucreze in afara tarii. Specialistii ne spun ca, pentru aceleasi atributii ca-n tara, un salariat poate sa castige si de patru ori mai mult intr-o singura luna. Desigur, banii oferiti de angajator difera in functie de mai multe conditii. E important daca esti calificat, daca esti specialist intr-un domeniu, daca cunosti limba etc. La mare cautare sunt tari precum Germania, Olanda, Franta, Belgia si Marea Britanie.
Ce munci presteaza ai nostri peste hotare? Tot de la specialisti aflam ca domeniile cele mai ravnite de romanii nostri sunt: ransport / logistica / import - export, retail, productie, turism, industria alimentara, constructii, servicii si agricultura.
Mai mult, in randul specialistilor a mai aparut un fenomen interesant: unii aplica la joburi peste hotare, dar aleg
sa lucreze remote, de acasa, din Romania.
"In ceea ce-i priveste pe specialisti, vedem tot mai multe situatii in care aplica si se angajeaza intr-o companie de peste hotare, insa lucreaza remote si raman, astfel, in Romania. IT-istii, spre exemplu, specialistii in marketing sau in digital marketing sunt, poate, cel mai frecvent intalnite astfel de cazuri in ultima perioada (...)
Salariul si conditiile de viata mai bune sunt principalele argumente pe care le au cei care vor sa emigreze, fie si pentru o perioada limitata de timp. Cei care pleaca ajung sa castige si de 3-4 ori mai mult decat in Romania, pe joburi si in domenii similare", a mai spus Bogdan Badea.
Foto: freepik.com