Romanii, saracii Europei. Clasament dur de la UE, palma grea pentru noi
saracieexcluziune sociala
In cea mai recenta analiza realizata de Eurostat, Romania este plasata intr-o lumina nefavorabila, avand cea mai mare pondere a persoanelor expuse saraciei, din intreaga comunitate europeana.
Anul trecut, 32% dintre romani erau expusi riscului de saracie si excluziune sociala, reprezentand cea mai mare pondere din Uniunea Europeana in 2023, conform datelor publicate miercuri de Eurostat. Oficiul european de statistica arata ca in 2023, 94,6 milioane de persoane din UE (21% din populatie) se confruntau cu riscul de saracie si excluziune sociala, traind intr-o gospodarie afectata de cel putin una dintre urmatoarele trei situatii: risc de saracie, deprivare materiala si sociala severa, sau intensitate foarte redusa a muncii.
Eurostat subliniaza ca aceasta cifra a scazut usor fata de 2022, cand 95,3 milioane de persoane din UE (21,6% din populatie) erau in aceeasi situatie.
In randul statelor membre, Romania (32%), Bulgaria (30%), Spania (27%) si Grecia (26%) aveau cele mai mari ponderi ale persoanelor expuse riscului de saracie si excluziune sociala. In schimb, cele mai mici ponderi erau inregistrate in Cehia (12%), Slovenia (14%), Finlanda si Polonia (ambele 16%).
Pentru Romania, ponderea persoanelor expuse riscului de saracie si excluziune sociala a scazut de la 34,4% in 2022 la 32% in 2023. La nivelul UE, in 2023, riscul de saracie si excluziune sociala era mai ridicat pentru femei (22,3%) decat pentru barbati (20,3%). De asemenea, peste 22,4% din populatia UE care traia intr-o gospodarie cu copii dependenti era in pericol de saracie si excluziune sociala.
De ce este grava excluziunea sociala
Excluziunea sociala se refera la procesul prin care anumite persoane sau grupuri de oameni sunt marginalizate si excluse de la participarea completa in viata economica, sociala si politica a unei societati.
Aceasta poate include accesul limitat sau lipsa accesului la resurse esentiale, servicii, oportunitati de educatie si locuri de munca, precum si participarea redusa in activitatile comunitatii si procesele decizionale. Excluziunea sociala este adesea asociata cu saracia, deprivarea materiala si discriminarea, contribuind la perpetuarea inegalitatilor si dezavantajelor in societate.
Printre factorii principali care stau la baza existentei excluziunii sociale regasim lipsa resurselor economice suficiente pentru a asigura nevoile de baza, lipsa unui loc de munca stabil si adecvat, conditii de locuire precare sau instabile, oportunitati reduse pentru educatie de calitate, participare redusa sau absenta in viata comunitatii si in procesele de luare a deciziilor, precum si acces insuficient la servicii medicale si conditii de sanatate neadecvate.
Foto: manager.ro