Romanii, reconfirmati ca saracii Europei: avem o putere de cumparare DE DOUA ORI MAI MICA decat media europeana
putere de cumpararesaracie
Comparativ cu alti europeni, puterea noastra de cumparare este de doua ori mai mica. Totusi, statistica arata ca o ducem mai bine decat cetatenii din Kosovo, Republica Moldova sau Ucraina.
In Liechtenstein, puterea de cumparare e de 64.629 euro pe cap de locuitor
Locuitorii din Liechtenstein se bucura de cea mai mare putere de cumparare din Europa. Aici, suma pentru 2021 este de 64.629 euro pe cap de locuitor. Dupa Liechtenstein, pe locurile urmatoare ale clasamentului tarilor cu puterea de cumparare cea mai mare regasim Elvetia (40.739 de euro) si Luxemburg (35.096 de euro).
Totusi, stam si noi bine, daca ne comparam cu state precum Ucraina, unde puterea de cumparare a fost evaluata de studiul in cauza la doar 1.892 de euro pe cap de locuitor. Kosovo si Republica Moldova sunt alte doua tari unde puterea de cumparare a cetatenilor este cea mai mica.
Dintre cele 42 de tari care au fost incluse in studiu, in 16 dintre ele cetatenii beneficiaza de o putere de cumparare peste media europeana de 15.055 euro. De notat ca noi ocupam pozitia 31 din cele 42 de state analizate.
Capitala - lider. Vaslui - polul saraciei
Analizand situatia puterii de cumparare in interiorul tarii, Capitala este regiunea unde cetatenii au cele mai mari sume de cheltuit.
Bucurestenii au o putere medie de cumparare pe cap de locuitor cu aproape 86% peste media nationala, dar cu 8% sub media europeana.
Daca in Capitala regasim cea mai mare putere de cumparare de pe intreg teritoriul tarii, nu acelasi lucru se intampla in Vasliu, recunoscut si drept "polul saraciei". Aici, venitul net disponibil reprezinta aproximativ 56% din media nationala si putin sub 28% din media europeana.