Romanii, pacaliti de iluzia cresterii salariale: de ce castigi mai bine, dar traiesti mai rau
cresteri salarialemajorari salarialesalariiangajatiinflatie
Firmele romanesti intentioneaza sa majoreze salariile angajatilor. Potrivit datelor unui studiu studiu realizat de Mercer Marsh Benefits in Romania, cresterile salariale vor fi de aproximativ 7%, ceea ce inseamna ca romanii nu vor reusi sa traiasca mai bine, ba din contra, nici macar nu-si vor putea mentine puterea de cumparare din prezent.
Economiile europene sunt marcate de un puternic curent inflationist in aceasta perioada. Cu siguranta ca nu exista cetatean care sa fi mers la magazin si sa nu fi observat cresteri de preturi la aproape toate alimentele, dar si la alte bunuri si servicii de baza. In acest context, companiile constientizeaza faptul ca angajatii au nevoie de salarii mai generoase, insa pot sa ofere o crestere de doar 7%, ceea ce nici macar nu acopera rata anuala a inflatiei, sarita deja de 8%.
Mai mult decat atat,
evolutia inflatiei in urmatoarele luni ne va aduce scumpiri si mai mari. Conform previziunilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), apogeul inflationist va fi atins in lunile de vara. Se pare ca ne asteapta o rata a inflatiei de 11,2% in iunie, comparativ cu 8,6% in proiectia precedenta, potrivit minutei sedintei de politica monetara care s-a desfasurat in 9 februarie 2022.
"In ceea ce priveste evolutiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au discutat indelung noul scenariu de prognoza, aratand ca, in contextul datelor disponibile si al reglementarilor in vigoare, acesta evidentiaza o inrautatire considerabila a perspectivei inflatiei, aproape exclusiv pe termen scurt. Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa-si accentueze puternic cresterea in trimestrul II 2022 – pana la 11,2% in iunie, comparativ cu 8,6% in proiectia precedenta -, si sa descreasca doar gradual pe parcursul urmatoarelor trei trimestre, pe o traiectorie mult superioara celei previzionate anterior, ramanand in decembrie 2022 la 9,6%, fata de 5,9% in prognoza precedenta. Ea este insa asteptata sa cunoasca o ajustare descendenta relativ abrupta in prima parte a anului viitor, pe fondul unor ample efecte de baza, si sa reintre in trimestrul IV 2023 in interiorul intervalului tintei, doar usor mai tarziu decat s-a anticipat anterior, coborand in decembrie la 3,2%, marginal sub nivelul indicat de prognoza din noiembrie 2021”, se spune in minuta BNR.
Te-ar putea interesa si: S-a decis: varsta de pensionare, REDUSA pentru acesti romani. Klaus Iohannis tocmai a semnat noua lege
Companiile depun eforturi pentru a creste salariile, insa angajatii nu vor resimti majorarile asa cum ar fi firesc
Intr-o perioada normala, cu o rata a inflatiei aflata in conte "firesti", o crestere salariala de 7% ar contribui la imbunatatirea nivelului de trai. In aceste conditii, insa, nici macar nu se acopera scumpirile pe deplin.
Totusi, merita laudat efortul companiilor care procedeaza la aceste majorari, dat fiind faptul ca si mediul privat se confrunta cu aceleasi provocari economice ca persoanele fizice, deci este o perioada dificila pentru toata lumea.
"Politicile de beneficii si practicile salariale ale companiilor au rolul de a contribui la atragerea, retentia si motivarea angajatilor in conditii de eficienta economica. Dupa cresteri salariale medii constante de 4-5% in ultimii ani, majorarea de 7% estimata pentru acest an este rezultatul eforturilor pe care companiile le depun pentru a atenua efectele inflatiei pastrand si sustenabilitatea economica a masurii.
La elaborarea strategiilor de HR angajatorii trebuie sa tina cont de contextul economic si de oportunitatile si provocarile specifice activitatii lor. Rolul unui consultant cu expertiza si informatii relevante pentru companii este determinant in optimizarea implementarii politicilor de beneficii.
Tocmai de aceea, realizam constant studii si analize, si desfasuram proiecte ample de consultanta, pentru a veni in sprijinul companiilor locale care constientizeaza ca informatiile si expertiza furnizate de un consultant de specialitate pot face diferenta intre esecul si succesul politicilor de beneficii", a declarat Narcis Popescu, director consultanta HR, Mercer Marsh Benefits Romania.