Romanii nu se tem ca robotii ii lasa someri. Fara adoptarea noilor tehnologii, tara noastra risca sa ramana in urma tarilor din regiune
roboti romanialocuri de munca robotiinlocuire robotiroboti agricultura
Intr-o economie globala, in care noile tehnologii fac tot mai mult diferenta, este absolut necesar ca Romania sa treaca la noile modele economice, la roboti, digitalizare si automatizare.
Fara investitii semnificative in tehnologie, tara noastra va rata a patra revolutie industriala, Industry 4.0, iar economia romaneasca va pierde semnificativ la capitolul competitivitate, arata rezultatele unui sondaj in randul investitorilor, realizat de Frames la comanda Academia Industriala.
Oamenii de afaceri si managerii chestionati de compania de consultanta Frames in cadrul Barometrului Factory 4.0. Cum influenteaza noile tehnologii economia romaneasca, realizat la inceputul lunii septembrie, sunt constienti de impactul tot mai mare pe care inovatia si tehnologia il au in economie.
Noile tehnologii vor influenta semnificativ economia romaneasc
Conform sondajului, 92% dintre ei considera ca noile tehnologii (roboti, IoT, 5G, RPA, etc.) vor influenta semnificativ economia romaneasca.
Robotizarea se afla in prim-plan, mentionata de 80% dintre respondenti, urmata de RPA (folosirea software-ului si inteligentei artificiale pentru automatizarea proceselor) si IOT (Internet of Things - gadgeturile conectate la internet) (52%) si tehnologia 5G, mentionata de 36% dintre respondenti.
"Implementarea robotizarii, automatizarea proceselor, optimizarea fluxurilor de productie cu ajutorul software-urilor dedicate si AI - sunt elemente care vor face tot mai mult diferenta la capitolul competitivitate.
Un bun exemplu il constituie industria auto, unde marii jucatori, focusati inca pe motoarele cu combustie interna, pe procesele clasice de productie, incep sa piarda din relevanta in fata companiilor care lanseaza, cu succes, automobile electrice construite aproape integral de roboti.
Economia romaneasca, investitorii trebuie sa se focuseze pe noile tehnologii, pentru a nu rata cursa globala pentru competitivitate", a declarat Marius Haratau, manager Academia Industriala.
Intrebati care sunt domeniile din economie in care noua revolutie industriala isi va gasi locul, 80% dintre respondenti au indicat agricultura si IT, sectoare urmate de industria prelucratoare, servicii si comert.
"Dincolo de boom-ul din sectorul IT, agricultura este considerata ca avand cel mai mare potential de dezvoltare economica in Romania. Adoptarea inovatiei in acest sector este de natura sa optimizeze fluxurile de productie si sa scoata agricultura din zona meteo-sensibila.
De la seminte adaptate schimbarilor climatice la instalatii de irigatii inteligente, tractoare si semanatori autonome si culturi monitorizate cu drone, multe dintre tehnologii au inceput, deja, sa fie implementate", a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.
Potrivit respondentilor, implementarea noilor tehnologii reprezinta si o solutie pentru acoperirea necesarului fortei de munca.
Peste 90% dintre respondenti considera ca, in actualele conditii de criza de pe piata fortei de munca, automatizarea si robotizarea reprezinta o solutie optima, menita sa sustina dezvoltarea business-ului.
Automatizarea, robotizarea, software-ul, inteligenta artificiala nu isi vor gasi un loc optim in economie, pana ce angajatii romani nu vor fi pregatiti pentru implementarea acestor solutii.
62,5% dintre respondenti au afirmat ca, in prezent, angajatii din Romania nu dispun de competentele digitale necesare proceselor de productie de tip Industry 4.0, bazate pe operarea platformelor software, decizii bazate pe analiza datelor, interactiunea cu sistemele virtuale, etc.
Potrivit rezultatelor barometrului, cea mai mare nevoie de instruire este in domeniul planificarii productiei, mentionata de 87,5% dintre intervievati; in sectorul eficientei energetice (85%); cel al mentenantei (75,2%), sectoare urmate de logistica productiei (62,5%), financiar (57,6%), resurse umane (52%), calitate (37,5%), si achizitie si negocieri (25,2%).
87% dintre respondenti afirma ca serviciile de consultanta in digitalizare pot reprezenta un sprijin pentru echipele manageriale in drumul companiei catre fabrica digitala.
Fara angajati pregatiti, instruiti sa ofere suportul necesar implementarii noilor tehnologii, firmelor le va fi dificil sa treaca la noul nivel de dezvoltare. intr-o economie in care forta de munca bine calificata este tot mai rara, fidelizarea angajatilor prin programele de perfectionare continua trebuie sa fie in prim-plan, arata concluziile barometrului.
Numai 36,3% dintre romanii se tem de roboti
Sondajul Factory 4.0 mai arata ca 63,6% dintre respondenti au declarat ca nu se tem pentru locul de munca chiar daca, urmare a implementarii solutiilor Industry 4.0, multe dintre business-uri vor inlocui forta de munca actuala cu cea automatizata, realizata de roboti si programe de operare.
De asemenea, 36,3% dintre respondenti sunt in tabara celor care cred ca noile tehnologii vor duce la disparitia locurilor de munca.
"Raspunsurile arata un progres semnificativ in ceea ce priveste perceptia romanilor legata de robotizare. Daca, in trecut, teama de tehnologie era preponderenta, accesul la informatie, noua realitate economica i-a facut pe multi sa vada schimbarea, sa inteleaga ca disparitia unor locuri de munca, urmare a implementarii tehnologiei, determina infiintarea altor joburi, chiar mai bine platite", a declarat Marius Haratau.
Noua revolutie industriala surprinde economia romaneasca intr-un moment de rascruce. Chiar daca, in statistici, se afla pe un trend de crestere, dezechilibrele macro-economice tind sa se accentueze.
"Importam prea mult, producem prea putin, vindem inca prea multe resurse cu un nivel de prelucrare redus, deficitele se acumuleaza. De la agricultura la industria auto, de la siderurgie la constructii, economia romaneasca intarzie, cu mici exceptii, sa adopte solutiile de ultima generatie. Este o problema de capital, in primul rand, finantarea business-ului romanesc fiind grevata de ratingurile scazute, generate, in primul rand, de lipsa de predictibilitate.
Cu un cadru fiscal optimizat si bine ancorat, cu un aparat administrativ care sa sustina investitiile strategice, de viitor, si cu o politica de promovare eficienta, Romania are sanse semnificative sa arda etapele. Plecam de la zero in multe domenii, costurile de implementare sunt mai reduse. Romania are, astfel, o sansa nesperata, sa treaca la o economie inovativa, adaptata noilor realitati. Un lucru este sigur. Fara adoptarea noilor tehnologii, Romania risca sa ramana in urma tarilor din regiune’’, a declarat Adrian Negrescu.
Concluziile Barometrului vor fi analizate si dezbatute in cadrul evenimentului Industry 4.0. Oameni, procese si tehnologii, organizat de Academia Industriala, care va avea loc pe 30 septembrie la Bucuresti.
Barometrul Factory 4.0. Cum influenteaza noile tehnologii economia romaneasca a fost realizat de Frames, in perioada 2-15 septembrie 2019, prin chestionare online si telefonic, pe un esantion de 180 de respondenti, oameni de afaceri, manageri si angajati cu functii de raspundere din companii reprezentative din tot spectrul economic, de la comert, servicii si industria prelucratoare la constructii, IT si turism.
Foto: pexels.com