Romanii isi vor putea amana ratele la banci, UN AN DE ZILE: ce trebuie sa stii, daca iti e tot mai greu sa achiti creditul
amanare rate bancicriza economica
Pe fondul scumpirii accelerate atat la bunuri, servicii, alimente, dar si dobanzi, coalitia de guvernare pregateste un nou pachet de masuri de sprijin pentru populatie. Una dintre variante vizeaza reintroducerea posibilitatii amanarii ratelor la creditele contractate de populatie, asa cum s-a intamplat in pandemie.
In timpul restrictiilor anti-pandemice, aproximativ 12% dintre beneficiarii de credite din tara noastra au apelat la masura amanarii platii ratelor. Acum, conform Guvernului, se impune reintroducerea acestei posibilitati, dat fiind faptul ca pe umerii cetatenilor apasa numeroase poveri si provocari financiare, in contextul inflatiei care este in plina ascensiune.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, la
Digi 24, ca se discuta despre aceasta varianta si ca deja s-a ajuns la un acord cu bancile.
"Exista varianta amanarii ratelor la banci pentru romani. A fost discutata si cu bancile, s-a ajuns la un acord. Luni se va detalia fiecare masura si se va spune cum se va aplica. Important e ca am ajuns la un consens si am constatat necesitatea si cel mai important este ca colaboram astfel incat guvernul sa fie pregatit sa nu piarda nicio oportunitate", a spus presedintele social-democratilor.
Aceasta masura ar putea sa se dovedeasca a fi salvatoare pentru romanii tot mai impovarati de plata ratelor la credite, in conditiile in care traversam o perioada in care dobanzile cresc vertiginos, iar BNR ar putea ridica dobanda de referinta pana la 5% pe an, ceea ce va duce costul ROBOR si IRCC la un nivel si mai mare decat inregistreaza in prezent.
De asemenea, liderul PSD a mai vorbit si despre alte masuri de sprijin de care vor beneficia romanii care sunt afectati de scumpirile in lant:
"Vouchere de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile, la doua luni, este un mecansim si un calcul. Primul lucru cand am intrat la guvernare a fost pachetul social, dupa a venit criza in energie. Nu exista un pret predictibil la energie electrica si la gaze. In acest moment in zona de energie avem un pret predictibil. Oamenii de afaceri isi pot face planul de business pe baza unor preturi predictibile. Este si normal sa vii acum si cu o latura sociala", a explicat Ciolacu.
Te-ar putea interesa si: Atentie, pensionari: aceste greseli va lasa FARA PENSIE. Anunt oficial
Marcel Ciolacu: "Este posibil sa avem si o criza economica"
"Este posibil sa avem si o criza economica. Am avut si cu comisarul Gentiloni o discutie pe cifre. Riscul major este sa vedem de unde va veni aceasta criza. Sunt tarile cele mai apropiate de zona de conflict, ele sunt cele mai afectate, tinand cont de tranzitul refugiatilor", a punctat Ciolacu.