Desi leul romanesc s-a dovedit a fi una dintre cele mai stabile monede europene in contextul extrem de dificil pe care il traversam cu totii de la inceputul razboiului din Ucraina, increderea populatiei in moneda nationala a scazut drastic. Potrivit ultimelor date, depozitele populatiei tinute in lei la banci au scazut pentru prima data in termeni anuali de cand exista date disponibile la BNR in acest sens. Astfel, romanii au preferat sa parieze mai mult pe valuta si sa se indeparteze de moneda nationala atunci cand a venit vorba despre depozite.
Inflatia a ajuns la un nivel de 14.5% in luna mai, motiv pentru care moneda nationala a ajuns sa fie evitata atunci cand se pune problema de tinerea economiilor la banci. In schimb, leul este preferat de cei care fac imprumuturi, acestia fiind atrasi de ideea unor dobanzi puternic real-negative.
Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, depozitele in lei la banci ale populatiei au scazut cu 0.2% in luna mai in raport cu aceeasi luna a anului anterior, ajungand astfel la un nivel de 156.6 miliarde de lei. Este pentru prima data in ultimii 15 ani cand depozitele in lei constituite de populatie la banci scad. Totodata, mai trebuie adaugat si faptul ca depozitelela termen in lei sunt in scadere inca din vara anului trecut, din luna iunie, ajungand la o rata de declin de 18.2%, la 126.5 miliarde de lei.
Evitand moneda nationala, romanii au inceput sa isi tina economiile din ce in ce mai mult in valuta, aratand mai multa incredere fata de principalele monede straine. Astfel, rata anuala a depunerilor in moneda straina a crescut cu 15.3%, la 126.5 miliarde de lei. De asemenea, depunerile in conturile curente au inregistrat o crestere uriasa, de aproape 30 de procente, pana la un nivel de 82.6 miliarde de lei. Datele BNR ne mai arata ca depunerile in euro au crescut cu 14.5% in ultimul an.
Facand o comparatie cu luna aprilie a acestui an, depunerile din luna mai au scazut. Mai exact, analizele Bancii Nationale ne arata ca depunerile populatiei in moneda nationala au scazut in luna mai cu 1%, in timp ce depunerile in valuta au scazut cu 0.4%.
Creditarea a continuat sa creasca si in luna mai, inregistrand un salt de 1.6% fata de luna precedenta, respectiv de 16.5% in raport cu perioada similara a anului 2021. Astfel, creditarea a ajuns acum la un nivel de 345.3 miliarde de lei. Creditarea in lei a crescut fata de luna anterioara cu 1.7%, in timp ce creditarea in valuta a raportat un salt de 1.2%.
Citeste si: In regiune incepe sa se simta mirosul crizei din 2008: tara vecina cu Romania care aplica cea mai agresiva dobanda din ultimii 14 ani
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si