Desi leul romanesc s-a dovedit a fi una dintre cele mai stabile monede europene in contextul extrem de dificil pe care il traversam cu totii de la inceputul razboiului din Ucraina, increderea populatiei in moneda nationala a scazut drastic. Potrivit ultimelor date, depozitele populatiei tinute in lei la banci au scazut pentru prima data in termeni anuali de cand exista date disponibile la BNR in acest sens. Astfel, romanii au preferat sa parieze mai mult pe valuta si sa se indeparteze de moneda nationala atunci cand a venit vorba despre depozite.
Inflatia a ajuns la un nivel de 14.5% in luna mai, motiv pentru care moneda nationala a ajuns sa fie evitata atunci cand se pune problema de tinerea economiilor la banci. In schimb, leul este preferat de cei care fac imprumuturi, acestia fiind atrasi de ideea unor dobanzi puternic real-negative.
Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, depozitele in lei la banci ale populatiei au scazut cu 0.2% in luna mai in raport cu aceeasi luna a anului anterior, ajungand astfel la un nivel de 156.6 miliarde de lei. Este pentru prima data in ultimii 15 ani cand depozitele in lei constituite de populatie la banci scad. Totodata, mai trebuie adaugat si faptul ca depozitelela termen in lei sunt in scadere inca din vara anului trecut, din luna iunie, ajungand la o rata de declin de 18.2%, la 126.5 miliarde de lei.
Evitand moneda nationala, romanii au inceput sa isi tina economiile din ce in ce mai mult in valuta, aratand mai multa incredere fata de principalele monede straine. Astfel, rata anuala a depunerilor in moneda straina a crescut cu 15.3%, la 126.5 miliarde de lei. De asemenea, depunerile in conturile curente au inregistrat o crestere uriasa, de aproape 30 de procente, pana la un nivel de 82.6 miliarde de lei. Datele BNR ne mai arata ca depunerile in euro au crescut cu 14.5% in ultimul an.
Facand o comparatie cu luna aprilie a acestui an, depunerile din luna mai au scazut. Mai exact, analizele Bancii Nationale ne arata ca depunerile populatiei in moneda nationala au scazut in luna mai cu 1%, in timp ce depunerile in valuta au scazut cu 0.4%.
Creditarea a continuat sa creasca si in luna mai, inregistrand un salt de 1.6% fata de luna precedenta, respectiv de 16.5% in raport cu perioada similara a anului 2021. Astfel, creditarea a ajuns acum la un nivel de 345.3 miliarde de lei. Creditarea in lei a crescut fata de luna anterioara cu 1.7%, in timp ce creditarea in valuta a raportat un salt de 1.2%.
Citeste si: In regiune incepe sa se simta mirosul crizei din 2008: tara vecina cu Romania care aplica cea mai agresiva dobanda din ultimii 14 ani
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Avertismentul presedintelui Consiliului Fiscal: ne paste un puseu inflationist. Romania are cele mai mari deficite din toata Uniunea Europeana
Ce inseamna cu adevarat un SUV bun? 5 mituri auto demontate
Ce masina ti se potriveste in functie de stilul tau de viata?
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona
Te-ar putea interesa si
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Avertismentul presedintelui Consiliului Fiscal: ne paste un puseu inflationist. Romania are cele mai mari deficite din toata Uniunea Europeana