Romanii, din ce in ce mai lipsiti de speranta. S-a triplat numarul somerilor care nu-si mai cauta de lucru
someridescurajatisomajlocuri de muncajoburi
Cele mai recente date furnizate de Institutul National de Statistica (INS) indica o deteriorare semnificativa a pietei muncii din Romania, dar si a atitudinii romanilor fata de o activitate profesionala.
In ultimul an, numarul cetatenilor fara
job si care nu isi cauta o forma de insertie pe piata muncii, s-a triplat.
In statisticile oficiale, analistii denumesc aceasta categorie de persoane ca fiind "descurajate".
Astfel, conform INS, in primul trimestru din 2021, Romania avea nu mai putin de 144.000 de persoane "descurajate". Prin comparatie, referindu-ne la aceeasi perioada a anului trecut, numarul descurajatilor era de 30.000.
Potrivit INS, cei mai multi romani descurajati fac parte din categoria de varsta 35-49 de ani.
Per ansamblu, ne arata INS, la finele primului trimestru al acestui an, Romania avea 10,9 milioane persoane inactive, 496.000 de someri (dupa definitia Biroului International al Muncii), aproape 159.000 de descurajati in a-si mai cauta un job si 2.000.000 de romani care nu au lucrat niciodata.
Mentalitatea si circumstantele economice spulbera sperantele romanilor de a-si gasi un loc de munca
Sociologii atrag atentia asupra faptului ca acesti oameni sunt tinuti pe loc, intr-o astefl de situatie, din cauza a doi mari factori principali. Pe de-o parte, au o mentalitate gresita asupra pietei muncii, dar si in ceea ce priveste capacitatile lor proprii, iar pe de alta, sunt dezavantajati de anumite circumstante de ordin economic.
De exemplu, spun expertii, aceste persoane sunt adesea inactive de mult timp si nu cred ca mai exista locuri de munca pentru abilitatile sau aptitudinile lor. De asemenea, considera ca nu au studiile necesare obtinerii unui job bun, motiv pentru care abandoneaza complet ideea angajarii. In cele din urma, experienta anterioara nefericita pe piata muncii i-a descurajat. Au fost, de exemplu, inlaturati de la sansa obtinerii unor anumite joburi, pe motivul lipsei de experienta.
Totodata, nici contextul nu este de multe ori favorabil pentru astfel de persoane, iar crizele, precum cea actuala, inrautatesc perspectivele acestor oameni de spera la un loc de munca. Chiar daca il cauta, in astfel de momente, piata muncii sufera schimbari, companiile apeleaza la concedieri, iar numarul joburilor disponibile se diminueaza.