Romanii cu salariul minim ar trebui sa aiba in banca macar 12.000 de lei economisiti
economisireeducatie financiara
In Romania avem aproximativ 1,6 milioane de contracte de munca incheiate pe salariul minim pe economie.
Acesti oameni castiga, in momentul de fata, putin peste 2.000 de lei net, respectiv 3.300 de lei brut.
Cu cat suma e mai mare, cu atat este mai bine, evident! Insa acesta e pragul minim de care ar trebui sa dispuna oricine isi doreste sa aiba cat de cat o siguranta financiara, intr-o lume instabila economic si imprevizibila sub toate aspectele. E posibil sa apara o pierdere a locului de munca, o imposibilitate de a lucra, probleme medicale sau orice alt tip de urgente care necesita bani. Tocmai de aceea, e recomandabil sa ai bani sa te intretii fara sa apelezi la imprumuturi, o perioada de 6 luni de zile, daca ramai fara locul de munca ce-ti asigura acum traiul lunar.
Prin urmare, facand un calcul simplu, inmultind 2.000 (de lei net) cu 6 (luni), obtinem suma de 12.000 de lei, bani care ar trebui sa reprezinte economiile minime ale unui roman platit cu salariul minim pe economie.
Din pacate, realitatea e dureroasa si foarte putini romani care castiga acesti bani pe luna isi permit sa puna si ceva deoparte, ei fiind in sine insuficienti pentru a-ti acoperi cheltuielile necesare unui trai decent.
Totusi, in unele cazuri se pot face economii, acolo unde oamenii risipesc din putinii bani pe produse sau vicii la care ar putea sa renunte fara sa faca alte sacrificii. De exemplu, daca fumeaza sau consuma alcool, daca obisnuiesc sa plateasca diferite tipuri de abonamente pe care le folosesc rar, daca se deplaseaza chiar si pe distante mici cu mijloace de transport in detrimentul mersului pe jos, se cheltuie bani ce ar putea fi economisiti.
Sfaturi pentru a strange bani, cand ai salariul minim pe economie
In primul rand, incepe prin sa iti analizezi veniturile si cheltuielile si sa iti creezi un buget realist. Identifica prioritatile tale si gaseste modalitati de a reduce cheltuielile care nu sunt absolut necesare. Chiar si sume mici economisite in mod regulat pot aduna in timp. Stabileste o suma pe care o poti economisi in fiecare luna si tine-te de ea. Poate fi vorba si de numai 30 de lei.
O alta recomandare ar fi sa faci economiile o prioritate in bugetul tau. Daca tratezi economiile ca pe o cheltuiala obligatorie, vei fi mai putin tentat sa le neglijezi.
In cele din urma, poti sa cauti modalitati de a-ti creste veniturile, fie prin obtinerea unui al doilea loc de munca, fie prin freelancing sau alte activitati de generare de venituri suplimentare.
Foto: manager.ro