Romanii cu credite in euro pot sa desfaca sampania! Mos Craciun a venit mai devreme si aduce rate taiate la banci
dobanzi bancarecredite in euroimprumuturi in euro
Mos Craciun s-a grabit sa vina la romanii care au de rambursat credite in euro cu dobanda variabila. Ratele la banci scad neasteptat, in urma unei noi decizii a Bancii Centrale Europene (BCE), de a reduce dobanda de referinta.
Banca Centrala Europeana a decis joi sa aplice cea de-a treia reducere a ratei dobanzii cheie din acest an. Este vorba despre o diminuare cu 25 puncte de baza, de la 3,5% la 3,25%. Se pare ca oficialii BCE au luat aceasta decizie datorita faptului ca inflatia este in scadere, motiv pentru care zona euro isi permite o relaxare a politicii monetare. Cele mai recente rapoarte oficiale indica faptul ca rata de crestere a preturilor in zona euro a scazut in septembrie sub tinta de 2%, la 1,7%.
Efectul se va resimti si in Romania, in cazul firmelor si persoanelor fizice care au in derulare contracte de imprumut in euro, cu dobanda variabila.
In momentul in care bancile comerciale de la care s-au imprumutat isi vor actualiza dobanda (aspect ce difera de la o institutie la alta), atunci debitorii vor resimti o scadere a ratelor lunare. Desigur ca nu este vorba despre o scadere semnificativa, insa presiunea este mai mica, fara dubiu.
Totusi, atentie mare la creditele in moneda straina!
Desi acum situatia pare sa evolueze favorabil pentru dobanzile creditelor in euro, este de dorit o atitudine precauta in cazul romanilor tentati sa acceseze finantari in moneda straina, desi ei isi castiga veniturile in lei. De ce? Din cauza riscurilor.
Accesarea unui credit in alta moneda decat cea in care iti castigi veniturile implica expunerea la riscul valutar. Acest risc apare din fluctuatiile de curs valutar, care pot afecta direct valoarea ratei lunare. Daca moneda in care ai creditul se apreciaza fata de moneda in care castigi, vei ajunge sa platesti mai mult pentru aceeasi rata. De exemplu, o crestere a cursului euro fata de leu inseamna ca vei achita mai multi lei pentru aceeasi suma in euro. Astfel, un credit aparent avantajos poate deveni mult mai costisitor pe termen lung.
De asemenea, exista riscul de a nu putea planifica eficient bugetul personal, din cauza volatilitatii cursului de schimb. Ratele tale pot creste de la o luna la alta, fara ca tu sa poti controla acest lucru, ceea ce duce la presiuni financiare suplimentare.
Pe langa riscul valutar, dobanzile pentru creditele in moneda straina pot fluctua mai des si mai abrupt, fiind influentate de politicile monetare ale bancilor centrale din alte tari. Asadar, daca veniturile tale sunt in lei, dar creditul in euro sau dolari, te expui unor riscuri financiare semnificative.
Sursa foto: freepik.com