Romanii consuma anual peste 2 milioane de tone de paine

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Romanii consuma anual peste 2 milioane de tone de paine Romanii consuma anual peste 2 milioane de tone de paine
de Mihai Balescu la 30 Sep. 2017 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
productie paineconsum paineevaziune fiscala panificatie

2 milioane de tone inseamna in jur de 100 kg pe cap de locuitor, adica de 7 ori mai mult decat consumul din Marea Britanie (14 kg) si aproape dublu fata de cel din Olanda (58 kg). Mai performanti decat noi la acest capitol nu sunt decat albanezii si bulgarii. Suntem, asadar, mari amatori de paine, iar lucrul acesta se vede si in cifra de afaceri de 1,2 miliarde de euro anual, inregistrata de cei cca 5.000 de producatori autorizati din acest sector.

In Romania, painea este alimentul national. Copiii invata de mici sa puna paine in ciorba, felia de paine cu unt si cu dulceata constituie micul dejun clasic, cosul cu paine este primul lucru pe care ni-l aduce chelnerul atunci cand luam masa la restaurant.

Preferinta noastra pentru acest aliment isi are probabil radacinile pe vremea comunismului, cand painea era singurul produs care se gasea cat de cat pe piata si care, pentru a tine de foame, era combinat practic cu orice, inclusiv cu struguri sau cu pepene. Nu e de mirare ca in acea perioada consumul anual de paine se ridica la 130 kg pe cap de locuitor.

Apoi, dupa 1989, acest consum a inceput sa scada. De vina au fost atat chipsurile, covrigii, produsele de patiserie sau cele de tip fast-food (hamburger, shaorma) care au inundat piata dupa Revolutie si care au creat concurenta, cat si anumite masuri ale Guvernului, cum ar fi majorarea TVA-ului de la 19% la 24%, la 1 iulie 2010 (s-a produs atunci, oficial, o scadere cu 15% a consumului de paine).


Chiar si asa insa, cu cele 100 kg pe cap de locuitor inregistrate in momentul de fata ne situam intre primele trei tari din Europa in ceea ce priveste piata acestui produs.   

Dar, paradoxal, in ciuda scaderii cantitatii de paine consumate, cifra de afaceri a acestui sector a crescut, chiar si in perioada de recesiune. Fenomenul se explica prin schimbarea obiceiurilor de consum si prin reorientarea publicului spre varietati mai sanatoase de paine, dar mai scumpe (paine neagra, integrala, cu germeni, cu tarate etc.).

Franzela alba, neambalata, domina in continuare vanzarile, dar painea feliata, ambalata, vine tare din urma, datorita unor avantaje clare: este mai igienica, mai usor de manevrat, mai bogata in vitamine, are un termen de valabilitate mai mare si, in plus, respecta necesitatea alinierii sectorului panificatiei la normele europene de siguranta a alimentelor.

Putem vorbi chiar de un mic razboi intre painea traditionala si alte sortimente. Trei dintre principalii producatori de paine din Romania – Pambac Bacau, Dobrogea Group si Vel Pitar – au trecut deja la dezvoltarea puternica de produse premium, de la painea feliata la cea cu minerale, fara E-uri si cu aport caloric redus. Motivul acestui mic razboi este acelasi cu cel mentionat mai sus: consumul de paine a scazut, nu numai in Romania, ci peste tot in Europa, si, in consecinta, prezenta acestui produs in cosul zilnic nu mai este acum de la sine inteleasa, asa cum era in trecut.

In aceste conditii, se apreciaza ca in 3-5 ani piata autohtona de panificatie va scadea cantitativ cu 3%-5%, dar va creste ca valoare cu 10%-15% (sortimentele vandute vor fi mai scumpe), urmand totodata trendurile din Occident: consolidarea sectorului prin restrangerea numarului de producatori si disparitia brutariilor mici si neperformante, cresterea ponderii sortimentelor speciale si a painii ambalate, scaderea consumului de paine pe cap de locuitor.

Ca o paranteza, o mentiune speciala trebuie facuta si pentru piata biscuitilor: estimata la 190.000 de tone pe an si la o valoare de 60 de milioane de euro, aceasta piata a fost in ultimii ani una dintre cele mai dinamice din industria alimentara, datorita noilor companii intrate pe acest segment, fie prin productie proprie, fie prin intermediul importurilor.   

Dincolo insa de tendinte si de preferintele consumatorilor, exista totusi o mare problema a acestui sector, care nu va putea fi rezolvata prea usor: evaziunea fiscala. Painea se vinde repede, in cantitati mari si fara bon fiscal (in majoritatea cazurilor) si de-aceea vanzarile reale sunt practic imposibil de urmarit. Potrivit estimarilor facute de patronatele din industria de morarit si panificatie, cantitatea de paine neinregistrata se ridica anual la 1,56 milioane de tone, ceea ce inseamna 72% din productia totala de paine.

Acesta este si motivul pentru care exista diferente enorme intre datele oficiale ale Institutului National de Statistica  (INS), care indica un consum lunar de paine de numai 45.000-50.000 de tone, si cele estimate de patronatele din domeniu (180.000 de tone), bazate pe nivelul productiei. Bugetul statului pierde astfel, doar din TVA-ul neincasat, cca 700 de milioane de lei lunar.

Sursa foto: www.paginadeagricultura.ro

Editorialist Manager.ro
adresa de e-mail: mihaib@rs.ro

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x