Romanii care vor sa ia credite in 2024 sa astepte lunile noiembrie si decembrie: chichita pe care n-o stiu multi
inflatiecredite la banciimprumuturi
Desi dobanzile sunt acum impovaratoare, nevoia de creditare a populatiei si firmelor ramane. Fie care doresti sa obtii finantare pentru compania ta sau pentru consum, ori investitii personale, ar fi bine sa stii ca daca astepti cateva luni, pana la finele anului, s-ar putea sa obtii un credit mult mai avantajos.
Recent, ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a declarat ca tinta Guvernului pentru inflatie este sa ajunga la 4,4% pe an pana la finele lui 2024.
In acest moment, cele mai recente cifre de la Banca Nationala arata ca rata anuala a inflatiei s-a marit in linie cu previziunile in ianuarie 2024, la 7,41 la suta, de la 6,61 la suta in decembrie 2023, si s-a redus in februarie la 7,23 la suta.
Obiectul ministrului Finantelor pare unul ambitios, insa nu e imposibil. Cel mai important aspect este ca, daca e atins, romanii care au nevoie de credite si au putina rabdare, vor avea de castigat.
De ce ar fi bine sa astepti sa iei un credit dupa ce va scadea inflatia?
In acest moment, din cauza cresterii inflatiei, BNR a majorat dobanda-cheie pana la nivelul de 7% pe an, iar bancile comerciale, in linie cu decizia BNR, au inasprit
conditiile de creditare si au scumpit si ele dobanzile.
Efectul scaderii inflatiei va fi de a inversa acest proces: BNR, odata ce va vedea inflatia la pragul de 4,4% pe an, va scadea dobanda-cheie, iar bancile comerciale vor prelua semnalul, devenind si ele mai flexibile, oferind credite mai avantajoase.
Acestea fiind spuse, cine are astazi nevoie de finantare si asteapta pana la finalul anului, ar putea sa aiba de castigat. Vorbim despre dobanzi mai mici pe care oamenii le vor plati, dar posibil si de conditii mai putine pe care le vor impune bancile.
"Trebuie se ne aducem aminte ca sfarsitul de an a fost cu 10,4% rata medie anuala a inflatiei. Si, din acest punct de vedere, eforturile care se fac pentru ca sa avem o rata a inflatiei de 4,4% la sfarsit de an presupun inclusiv o stabilizare atat la nivel de politica monetara, dar si a celorlalti indicatori macroeconomici. Si in continuare, poate, temperarea consumului este o solutie pentru a stabiliza si a continua procesul deflationist. Noi, prin politica monetara pe care o avem, o sa continuam, practic, politica de rata a dobanzii in momentul de fata”, a subliniat el.
Singura conditie ca toate aceste lucruri sa se intample este ca obiectivul Guvernului privind rata inflatiei sa fie atins. Exista foarte multi factori de risc in acest moment, ce pot sta in calea indeplinirii tintei de inflatie. Chiar BNR ne vorbeste despre aceste aspecte: "Incertitudini si riscuri la adresa perspectivei inflatiei continua sa decurga totusi din masurile fiscale aplicate recent in vederea sustinerii procesului de consolidare bugetara, precum si din masura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de baza ce a fost prelungita pana la finele anului curent, dar si din evolutia cotatiei titeiului", a transmis BNR, pe 4 martie, in cea mai recenta sedinta privind politica monetara, in cadrul careia s-a decis mentinerea dobanzii de referinta la 7% pe an.
Foto: manager.ro