Romanii au facut economii in perioada de izolare. Asistam la o schimbare a obiceiurilor de consum
economiiizolarepandemieepidemiecovid 19cheltuieli
Directorul executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Gabriela Folcut, spune ca "statistica aferenta lunii martie arata o crestere de 13,6% a depozitelor, un avans mult mai sustinut comparativ cu lunile anterioare, in timp ce "economisirea in valuta a inregistrat cea mai mare viteza de crestere, de 20%, un avans mai mari pe zona companiilor, undeva la 26%".
Cu magazinele inchise pe fondul restrictiilor impuse de autoritati si fara posibilitatea de a face excursii si vacante, romanii au pus bani de-o parte in perioada izolarii.
Oamenii au constientizat in aceasta perioada importanta economisirii si e posibil sa asistam la un schimb al obiceiurilor de consum, care se va mentine si post-pandemie. Trendul poate fi caracterizat simplu: oamenii sunt mai cumpatati, fac doar cumparaturile de stricta necesitate si nu mai arunca banii pe fereastra pentru obiecte si servicii care nu sunt esentiale.
"Statistica aferenta lunii martie arata o crestere de 13,6% a depozitelor, un avans mult mai sustinut comparativ cu lunile anterioare. Economisirea in valuta a inregistrat cea mai mare viteza de crestere, de 20%, un avans mai mari pe zona companiilor, undeva la 26%. Starea de urgenta a fost decretata la jumatatea lunii martie", a spus directorul executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Gabriela Folcut, sambata dimineata la Digi24.
"Este posibil sa asistam la o schimbare a obiceiurilor de consum si la o crestere a constientizarii privind necesitatea economisirii. Este recomandabil ca fiecare sa economiseasca cel putin doua, trei salarii pentru a acoperi nevoi viitoare determinate de o potentiala criza", a mai precizat aceasta.
Economiile romanilor din perioada de izolare ar putea fi un colac de salvare pentru economia tarii, in cazul in care oamenii vor scoate banii de la ciorap ii vor rula in economie, mai ales daca vor alege sa consume produse si servicii autohtone.