Romanii arunca zilnic la gunoi 6.000 de tone de alimente!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Romanii arunca zilnic la gunoi 6.000 de tone de alimente!
Romanii arunca zilnic la gunoi 6.000 de tone de alimente!
de Vlad Strunescu la 27 Nov. 2019
Urmareste-ne pe Google News
rispia alimenterisipa romaniairosire alimentemacare aruncata

Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei, in parteneriat cu Asociatia Sarbatoarea Gustului, a organizat, ieri, conferinta internationala "Impreuna combatem risipa alimentara".

Evenimentul a fost dedicat analizei masurilor pentru reducerea risipei alimentare incluse in obiectivul de dezvoltare durabila 12 din Strategia nationala de dezvoltare durabila a Romaniei 2030. 

Citeste si: Clubul Fermierilor Romani a lansat programul Tineri Lideri pentru Agricultura
 
Consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabila al Guvernului Romaniei, a deschis lucrarile conferintei, iar, dupa interventia ministrului Agriculturii, Adrian Oros, a sustinut o prezentare si vicepresedintele Comisiei pentru agricultura, industrie alimentara si dezvoltare rurala din Senat, Barna Tanczos.
 
"Aruncam 6.000 de tone de alimente zilnic, in Romania, 2,2 milioane de tone pe an. Este foarte mult, desi, in Uniunea Europeana, suntem pe un loc destul de onorabil fata de alte tari care arunca si mai mult", a spus Borbely.
 
Potrivit acestuia, 53% din deseurile alimentare provin din gospodarii. "Inseamna ca este vorba despre noi, despre cetateni, este vorba de cum ne gospodarim. S-au facut studii, foarte multi si-ar dori sa poata colecta deseuri alimentare, le-ar putea valorifica, dar trebuie sa existe un sistem pus la punct, se degradeaza mancarea, o estimare gresita a cantitatii cand mergem si cumparam alimente, cumparaturi in exces, deci 11,9% se arunca din mancarea cumparata. In Europa, media este dubla, deci, stam putin mai bine, dar inca avem foarte multe de facut", a explicat Borbely.
 
Scopul conferintei a fost de a reuni la masa discutiilor decidenti la inalt nivel din cadrul institutiilor europene, oficiali guvernamentali, parlamentari si reprezentanti din mediul academic, institute de cercetare, societatea civila, banci de alimente, mari companii din retail si industria HoReCa pentru a identifica impreuna actiuni concrete si bune practici care sa conduca la o implementare eficienta a legislatiei specifice si, implicit, la combaterea risipei alimentare.
 
In interventia sa, ministrul Oros a subliniat ca este necesara implicarea tuturor actorilor, atat la nivelul autoritatilor responsabile, al societatii civile cat si al mediului de afaceri, in vederea dezvoltarii si implementarii strategiei nationale privind reducerea risipei de alimente.
 
Oficialul a declarat ca educarea si informarea consumatorilor privind prevenirea si diminuarea risipei de alimente vor duce la o schimbare a comportamentului consumatorului, care se va putea observa de-a lungul intregului lant agroalimentar si va contribui la atingerea obiectivelor globale privind reducerea risipei alimentare.
 
Ministrul a evidentiat ca risipa alimentara este un factor generator de risipa a tuturor resurselor utilizate in producerea hranei: terenul arabil, apa, energie, materie prima, contribuind la cresterea emisiilor de CO2 si a poluarii.
 
Oros si-a exprimat convingerea ca intalnirea va duce la o implementare eficienta a prevederilor legislative si la identificarea celor mai bune masuri menite sa combata risipa alimentara, cu sprijinul expertizei si profesionalismului reprezentantilor mediului academic, al institutelor de cercetare si al tuturor partenerilor implicati in acest demers.
 
Principalele teme abordate in cadrul conferintei au fost tratate pe parcursul a trei sesiuni de discutii. Astfel, in cadrul primei sesiuni s-a discutat despre facilitati si constrangerile intampinate in implementarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 216/2016 privind diminuarea risipei alimentare, masuri pentru combaterea acesteia si a efectelor estimate. 
 
Cea de-a doua sesiune a vizat teme precum: exemple de bune practici la nivel UE si international, modele interne de business-uri care au integrat reducerea risipei alimentare, responsabilitati si beneficii, rolul operatorilor receptori in reducerea acestui fenomen, sfaturi practice pentru consumatori si beneficii la nivel de buget personal.

Cea de-a treia sesiune a cuprins lansarea cartii "Arta de a manca bine", avandu-l ca autor pe cunoscutul Chef cu o stea Michelin Alain Alexenian. Publicarea cartii a fost sprijinita de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila si va ajunge la scolile din toata tara.
 
"Dezvoltarea durabila presupune o schimbare la nivel de mentalitate, iar acest lucru inseamna ca trebuie sa ne concentram foarte mult pe educatie. Am sprijint publicarea acestei carti in peste 6.000 de exemplare care vor ajunge la toate scolile din Romania. Vom distribui, de asemenea, in 19.000 de exemplare o brosura educativa catre elevii de scoala primara Bucuresti. 
Este un exemplu de actiune concreta pe care o facem pentru implementarea Agendei 2030 in Romania. Alimentatia reprezinta o componenta extrem de importanta a unui stil de viata sanatos. Daca ne dorim ca generatiile viitoare sa aiba o viata durabila, trebuie sa le oferim o educatie pe masura", a mai spus Laszlo Borbely.

Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x