Romania - granarul Europei si in 2021? Cati bani mai facem din cereale, de fapt
cerealeexporturibalanta agricolaproductie cereale
In asa-zisa "Epoca de Aur", Romania era cunoscuta drept "granarul Europei", titulatura pe care si-a pierdut-o, usor, usor, dupa caderea regimului comunist. Fie ca ne supraevaluam productia, fie ca aveam, in realitate, perfomante agricole demne de Cartea Recordurilor, nici nu mai conteaza astazi prea mult. Cert este ca, acum, exportul de cereale aduce bani frumosi bugetului de stat.
Pana la data de 25 august 2021, tara noastra a reusit sa inregistreze o productie de 15 milioane de tone de
cereale. Din aceasta cantitate, 11,4 milioane de tone reprezinta graul, iar 1,9 milioane de tone, orzul.
In prima jumatate jumatate a acestui an, Romania a reusit sa incaseze peste 1,3 miliarde de euro din exportul de cereale, ne arata datele balantei comerciale cu produse agroalimentare.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, tara noastra a inregistrat o crestede de 3% la acest capitol, conform balantei. Prin comparatie, in prima jumatate din 2020, reusisem sa exportam cereale in valoare de 1,26 miliarde de euro.
Vorbim despre exporturi efectuate atat tarile intra, cat si in statele extracomunitare.
Cei mai multi bani au venit din exportul de cereale catre tarile terte
Cifrele balantei comerciale cu produse agroalimentare arata ca exporturile de cereale catre tarile terte a fost mult mai banos decat cel efectuat in tarile comunitare. Din exportul catre tarile terte, Romania a incasat 789,3 milioane de euro, in timp ce livrarile in spatiul comunitar au adus un plus de 511,1 milioane de euro.
De asemenea, in prima jumatate a acestui an, tara noastra a realizat si importuri de cereale. Majoritatea importurilor au fost redirectionate catre alte piete externe. Aceleasi date indica faptul ca in primele sase luni din acest an a adus din afara cereale in valoare de 370,7 milioane de euro, in crestere fata de aceeasi perioada din 2020 (332,9 milioane de euro).
Romania continua tendinta ultimilor ani si ramane pe excedent in comertul international (intra si extracomunitar) cu cereale. Ca referinta, in primul semestru al anului s-a inregistrat un plus de 929,6 milioane de euro.
Pe acelasi semestru, deficitul tarii noastre in comertul cu produse agroalimentare a crescut cu peste 31%, comparativ cu perioada similara din 2020, totalizand 1,27 miliarde de euro.