Romania, victima sigura in cazul unui posibil Razboi Comercial
brexituniunea europeanacriza economicaeconomiesuachina
Bloomberg a analizat 21 de economii emergente, stabilind cat de grav ar fi impactul asupra lor, in cazul unui Razboi Comercial intre Statele Unite si China. Concret, analistii au intocmit un studiu de impact pentru a vedea cum s-ar reflecta consecintele unui conflict comercial de amploare, in economiile statelor aflate in curs de dezvoltare pe acest sector.
Potrivit analizei, toate cele 21 de economii emergente analizate ar avea de suferit in cazul unui Razboi Comercial intre Statele Unite ale Americii si China. Din moment ce nori negri par sa se adune tot mai mult in aceasta privinta, analistii au inceput sa se documenteze si sa faca studii de impact, studii ce pot fi folosite de statele in cauza pentru a preveni (pe cat posibil) impactul devastator.
Conform acestei analize, cele mai solide economii emergente, care ar rezista fara mari probleme in fata unui conflict intre cele doua mari puteri, ar fi Filipine si Egipt. De asemenea, cel mai mult ar fi afectat Mexicul.
Tara noastra se afla pe locul 17 in topul celor 21 de economii analizate, ceea ce este imbucurator, fiindca nu am fi devastati de conflictul major. Insa, la noi in tara tensiunile de pe plan extern pot fi potentate de instabilitatea interna, astfel ca aceasta analiza si-ar putea pierde veridicitatea, in momentul in care problemele noastre interne s-ar "izbi" de cele din afara tarii.
Luand in considerare faptul ca Romania se indatoreaza frecvent de pe plan extern, deficitul balantei comerciale este accentuat iar leul se depreciaza de la o zi la alta in fata euro si dolarului, impactul unui conflict comercial mondial ar putea fi mult mai amplu decat arata aceasta analiza.
Chiar daca locul 17 pare a fi unul "decent", ei bine, ar trebui sa stim ca suntem clasati alaturi de Chile, Africa de Sud, Croatia si Mexic, ceea ce nu este tocmai "de bine".
Problema unui posibil Razboi Comercial este amplificata pe plan extern si de Brexit. Din moment ce se contureaza tot mai mult scenariul unei iesiri haotice si fara acord a Marii Britanii din Uniunea Europeana, acest lucru ar putea afecta fara indoiala si exporturile si importurile la nivel mondial.
Pe de alta parte, FMI si Banca Mondiala au lansat, de curand, o analiza care vine ca un "dus rece" peste statele lumii: In perioada urmatoare, spun oficialii celor doua institutii europene, 70% dintre economiile lumii vor pune frana cresterii economice. Acest lucru, coroborat cu celelalte doua pericole, al Brexitului si Razboiului Comercial, pot intr-adevar sa complice situatia economica de pe Glob, dar mai ales din Uniunea Europeana.
Citeste si:
Klaus Iohannis demareaza consultarile in vederea modificarii Constitutiei: “Ceea ce a decis poporul trebuie sa fie pus in practica”
Sursa foto: pexels.com