Romania, trezita la realitate de criza energetica: anuntul momentului de la Guvern, ce au decis liderii sa faca de acum incolo
criza energetica
In contextul crizei energetice pe care Europa o traverseaza, Guvernul de la Bucuresti a constientizat importanta consolidarii si investitiilor in infrastructura energetica si in securitatea energetica. Guvernul are acum obiectivul de a imbunatati sectorul energetic din Romania, dar si de a contribui la securitatea energetica din regiune, datorita acordului care s-a semnat sambataintre guvernele din Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria.
Conform premierului Nicolae Ciuca, "Acordul raspunde unei nevoi urgente de a spori ponderea energiei verzi si securitatea energetica".
Romania face un pas important atat pentru ea, cat si pentru intreaga regiune europeana si piata energiei din zona noastra de Europa.
"Prezenta presedintelui CE subliniaza importanta strategica a acordului din perspectiva UE. In vremuri de criza trebuie sa ramanem uniti, sa ne aducem la un loc potentialul si resursele noastre. Romania este angajata sa investeasca in productia de energie si infrastructura energetica si in cooperare cu partenerii nostri sa promoveze securitatea energetica pentru noi si intreaga regiune.
Ca o consecinta, Romania va juca un rol important ca tara de tranzit si ca un hub energetic, oferind alternative vecinilor si partenerilor nostri din UE, dar si Republicii Moldova si Ucrainei. Acordul reprezinta un pas inainte catre intarirea cooperarii bilaterale pe termen lung in domeniul energetic", a spus seful Executivului de la Bucuresti.
Ce urmeaza sa faca liderii nostri politici, de acum incolo, in baza acestui Acord
In cadrul Acordului sunt prevazuti patru mari piloni de actiune, ce vor constitui axa in jurul carora politicile guvernamentale se vor concentra, de acum inainte:
-
transportul si furnizarea de energie electrica produsa din surse de energie regenerabile, in Azerbaidjan si Georgia, catre Europa;
-
aplicarea de noi tehnologii privind eficienta energetica si conservarea energiei; activitati in domeniile productiei, transportului si comertului de energie regenerabila si hidrogen verde;
-
promovarea cooperarii la nivelul autoritatilor si al investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte in domeniile energie regenerabila si hidrogen verde;
-
extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrica produsa din surse de energie regenerabila.
"Putem astfel sa facem fata mai bine provocarilor cu care ne confruntam cu totii in criza energetica exacerbata de razboiul neprovocat al Rusiei in Ucraina, de efectele pandemiei, de inflatie. Piata energetica are preturi mari si este volatila in momentul de fata in toata lumea", a completat premierul Nicolae Ciuca.
Foto: freepik.com