Romania, tara cu cele mai mari scumpiri din intreaga Uniune Europeana
romaniascumpiriscumpiri alimentepreturi serviciiscumpire benzinauniunea europeana
Preturile produselor si serviciilor din tara noastra cresc pe zi ce trece in ultimii ani. Avand in vedere ca scumpirile se fac treptat, poate ca nici macar nu ne-am dat seama pana acum cat de mult s-au scumpit produsele pe care le cumparam zi de zi. Insa, specialistii de la Eurostat au realizat un studiu care sa determine cresterea preturilor produselor si serviciilor din tarile Uniunii Europene in perioada 2000 – 2017. Rezultatele sunt mai mult decat surprinzatoare si claseaza Romania pe prima treapta a podiumului atunci cand vorbim despre scumpiri in acesti ultimi 17 ani.
Romania, cele mai mari scumpiri din UE in ultimii 17 ani
La nivelul intregii Uniuni Europene, preturile au crescut in general intre 2000 si 2017 doar cu 36 de procente. Cele mai mari cresteri ale preturilor au putut fi remarcate pe segmentul bauturilor alcoolice si tutunului. Insa, nici educatia nu sta mai bine din acest punct de vedere, preturile crescand in aceasta perioada cu aproximativ 90 de procente. Cu aproape 55% s-au marit si preturile pe segmentele de imobiliare, al utilitatilor si serviciilor turistice.
Singurele preturi care au ramas cat de cat la acelasi nivel ca in anul 2000 sunt cele ale produselor vestimentare, imbracaminte si incaltaminte. Exista pe piata si un singur sector unde s-au inregistrat micsorari de preturi. Este vorba despre telecomunicatii, acolo unde preturile au scazut in ultimii 17 ani cu mai bine de 20 de procente. Acest segment s-a bucurat de o dezvoltare impresionanta in aceasta perioada, ceea ce a dus la o scadere a preturilor pentru servicii.
Asa cum spuneam si mai devreme, Romania este tara care a inregistrat cele mai mari scumpiri in perioada 2000 – 2017 in intreaga Uniune Europeana. Mai exact, preturile au crescut in acesti 17 ani cu nu mai putin de 257%. Comparativ, Islanda este a doua in acest clasament deloc imbucurator, cu o crestere a preturilor de "doar" 108%. In Ungaria, produsele si serviciile s-au scumpit de asemenea cu 98%, in timp ce Letonia a cunoscut o crestere a preturilor cu 86%. In cele din urma, top 5 este incheiat de vecinii nostri din Bulgaria, tara care a inregistrat o majorare a preturilor de 84%.
De partea cealalta, Germania este tara europeana care prezinta o stabilitate exemplara in acest sens. Mai exact, preturile din Germania au crescut in ultimii 17 ani cu doar 28.6%. Nici Suedia si Franta nu stau mai rau in acest top, preturile produselor si serviciilor din aceste tari crescand in perioada 2000 – 2017 cu 29.1%, respectiv 29.7%.
Unele produse s-au scumpit de pana la 7 ori in Romania
Preturile bauturilor alcoolice si tigarilor au explodat de-a dreptul in Romania in aceasta perioada, fiind inregistrata o crestere de 726%. Comparativ, media europeana pe acest segment este de doar 92%. Combustibilii, apa, gazul si electricitatea au cunoscut si ele o majorare excesiva in aceasta perioada, preturile crescand cu nu mai putin de 536%, in timp ce media europeana a fost de 57 de procente. De asemenea, si locuintele se incadreaza in aceeasi categorie, cu o crestere record.
Transportul a avut si el parte de o majorare substantiala a preturilor, de nu mai putin de 338%. Iesirile in oras si vacantele sunt si ele tot mai rare pentru romani, atat restaurante, cat si unitatile de cazare scumpind preturile in aceasta perioada cu 328 de procente. De asemenea, educatia s-a scumpit considerabil in tara noastra in perioada 2000 – 2017, cu nu mai putin de 297%, in comparatie cu media europeana de 91%.
Mancarea si bauturile non-alcoolice s-au scumpit si ele in Romania in aceasta perioada, inregistrand o crestere de 185%. Imbracamintea si incaltamintea s-au scumpit in tara noastra, de asemenea, cu aproape 144%. Nu in ultimul rand, si serviciile de sanatate s-au scumpit in ultimii 17 ani cu 116 procente.