Romania, tara cu cea mai mare inflatie din intreaga Uniune, pentru a saptea luna la rand
inflatierata inflatieiscumpiri
De sapte luni, Romania conduce clasamentul negru al ratelor inflatiilor din Uniunea Europeana. Suntem, din nou, tara care are cea mai ridicata inflatie din intreg blocul comunitar, dupa cum arata cel mai recent raport al Eurostat.
Scaderea inflatiei in Uniunea Europeana, marcata de o coborare a ratei anuale la 2,1% in luna septembrie, fata de 2,4% in august, aduce un usor respiro pentru economiile europene. Totusi, Romania continua sa fie liderul nefericit al inflatiei in blocul comunitar, cu o crestere anuala a preturilor de 4,8%, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat. Desi inflatia in Romania a inregistrat o scadere fata de luna august (5,3%), tara noastra ramane, pentru a saptea luna consecutiv, cu cele mai ridicate costuri pentru consumatori.
In cadrul Uniunii Europene, anumite tari au reusit sa atinga niveluri foarte scazute ale inflatiei in luna septembrie. Irlanda, de exemplu, a inregistrat o rata de 0%, fiind urmata de Lituania cu 0,4% si de Slovenia si Italia, care au raportat ambele o inflatie de doar 0,7%. La celalalt capat al spectrului, Romania, cu 4,8%, este urmata de Belgia (4,3%) si Polonia (4,2%), care completeaza topul tarilor cu cele mai mari rate ale inflatiei.
Comparativ cu august 2024, 20 de state membre UE au inregistrat o scadere a inflatiei, inclusiv Romania, in timp ce in doua state inflatia a ramas stabila, iar in cinci state a avut loc o crestere.
Inflatia in zona euro a scazut sub 2% in septembrie
Pe de alta parte, in zona euro, rata inflatiei s-a redus mai accentuat, de la 2,2% in august la 1,7% in septembrie. O atentie deosebita este acordata inflatiei de baza, un indicator cheie in deciziile Bancii Centrale Europene (BCE). Inflatia de baza, care exclude preturile volatile, precum cele pentru energie si alimente, a scazut usor de la 2,8% la 2,7%. Un alt indicator, care exclude pe langa energie si alimente si preturile la tutun si alcool, a inregistrat de asemenea o usoara reducere, de la 2,8% la 2,7%. Acesti indicatori sunt esentiali pentru BCE in evaluarea si ajustarea politicilor sale monetare, intr-un efort de a tine inflatia sub control in intreaga zona euro.
In ciuda scaderilor observate in majoritatea tarilor, situatia Romaniei continua sa fie problematica, inflatia ridicata afectand direct puterea de cumparare a consumatorilor si reflectand dezechilibrele din economie, care necesita masuri mai ferme pentru a tempera cresterea preturilor.
Sursa foto: freepik.com