Romania sustine implementarea rapida a instrumentului pentru sprijinul temporar menit sa atenueze riscurile de somaj in situatii de urgenta
romania sureromania ecofinsure somaj romaniaajutor somaj ue
Implementarea rapida a instrumentului SURE de catre Comisia Europeana, precum si adoptarea cu celeritate a instrumentului de redresare sunt considerate prioritare de catre Romania in contextul crizei mondiale generate de virusul COVID-19, pozitie reiterata in cadrul ECOFIN, de ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Redresarea economica rapida a UE depinde de modul in care reusim sa punem in aplicare masurile deja convenite, precum si instrumentul de redresare.
Trebuie sa tinem cont de necesitatile diferite ale statelor membre, sa asiguram flexibilitate in aplicarea instrumentelor si sa evitam introducerea unor sarcini administrative nejustificate", a spus Florin Citu, in interventia sa din cadrul videoconferintei Consiliului Afacerilor Eonomice si Financiare (ECOFIN) de astazi.
Ministrii finantelor si economiei au avut un schimb de opinii cu privire la progresele inregistrate in privinta masurilor de raspuns la criza provocata de COVID-19 la nivelul UE, inclusiv mecanismele implementate prin Banca Europeana de Investitii (BEI), Mecanismul European de Stabilitate (MES) si SURE (instrumentul european pentru sprijinul temporar pentru atenuarea riscurilor de somaj in situatiide urgenta).
"Romania sustine implementarea rapida a instrumentului SURE. Am inceput deja discutiile cu oficiali din Comisia Europeana pentru aprobarea actiunilor eligibile in cadrul instrumentului. Functionarea eficienta si flexibila a acestuia este deosebit de importanta pentru tara noastra, care nu poate accesa instrumentele aferente Mecanismului European de Stabilitate", a precizat Citu.
SURE presupune o asistenta financiara de pana la 100 de miliarde de euro, sub forma de imprumuturi destinate atenuarii riscului de somaj si se adreseaza tuturor statelor membre.
Acestea vor contribui cu garantii de 25% din volumul facilitatii (25 miliarde de euro), care se vor constitui ca datorie publica guvernamentala garantata si nu vor avea impact pe deficit decat in cazul in care sunt executate.
In cazul Romaniei, garantiile se ridica la 393 milioane de euro.
La prima reuniune Ecofin din mandatul sau, Presedintia germana si-a prezentat prioritatile in domeniul afacerilor economice si financiare si i-a informat pe ministri despre pregatirile pentru reuniunea virtuala a G20 din 18 iulie.
De asemenea, ministrii au analizat rapoartele de convergenta publicate de Comisia Europeana si de Banca Centrala Europeana la 10 iunie. Documentele examineaza daca statele membre din afara zonei euro indeplinesc conditiile necesare pentru adoptarea monedei unice.
Ministrii de finante din UE au discutat si despre prioritatile pentru finalizarea Uniunii Pietelor de Capital, in special avand in vedere impactul crizei provocate de COVID-19.