In ciuda contextului economic extrem de dificil prin care trece, provocat de pandemia de coronavirus care a lovit in toate colturile lumii in acest an, Romania este singura tara din Uniunea Europeana in care nivelul investitiilor productive a crescut in prima jumatate a anului. La aceasta concluzie a ajuns Andrei Radulescu, director al departamentului de Analiza Macroeconomica din cadrul Bancii Transilvania. Tot pe prima pozitie la nivel european se claseaza tara noastra si daca luam in calcul numai investitiile facute in al doilea trimestru al acestui an.
Potrivit notarilor lui Andrei Radulescu, majorarea investitiilor in al doilea trimestru al acestui an a fost sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice, dar si de potentialul de dezvoltare din economia interna. Asadar, este de laudat ca s-a ajuns intr-un asemenea punct desi contextul actual este unul extrem de dificil, al doilea trimestru al anului fiind caracterizat de o serie de restrictii impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus.
Nivelul ridicat al investitiilor din aceasta perioada dificila ar putea contribui si la o revenire economica mai rapida a tarii noastre. Andrei Radulescu, director al departamentului de Analiza Macroeconomica din cadrul Bancii Transilvania, sustine ca se asteapta ca dinamica favorabila a investitiilor productive din prima jumatate a anului “sa creeze premisele unei tranzitii rapide de la ciclul post-criza la ciclul post-pandemie”. Totodata, Radulescu se asteapta la o crestere a investitiilor productive de 6% in acest an.
Asa cum este cunoscut deja din statisticile facute publice recent, economia tarii noastre a raportat un ritm anual de declin de 10.3% in al doilea trimestru al anului curent. Chiar daca vorbim despre un declin semnificativ, trebuie sa remarcam ca nu este la fel de sever precum cel inregistrat de Zona Euro. Potrivit analizelor realizate de cei de la Eurostat, PIB-ul Zonei Euro s-a ajustat pentru al doilea trimestru consecutiv in acest T2 cu o dinamica anuala in intensificare la 14.9%. Vorbim despre o scadere record a economiei din Zona Euro, provocata de restrictiile fara precedent impuse de autoritati in incercarea de a opri raspandirea epidemiei.
Nici ministrul Finantelor Publice nu rateaza nicio ocazie de a vorbi despre aceasta realizare, Florin Citu facand recent un nou pas in fata pentru a anunta ca valoarea investitiilor inregistrate in Romania in primele noua luni ale anului a ajuns la un nivel record de 30 de miliarde de lei. Practic, vorbim despre cea mai mare suma consemnata intr-un interval de noua luni din ultimii zece ani. Totodata, la un asemenea nivel al investitiilor nu s-a ajuns, spre exemplu, in tot anul 2016 sau in tot anul 2017, ani in care Romania nu trecea prin niciun fel de criza economica.
De asemenea, ministrul liberal a tinut sa precizeze ca in aceste conditii Romania a fost singura tara din Uniunea Europeana in care investitiile au avut o contributie pozitiva la dinamica Produsului Intern Brut in primul semestru din 2020. Potrivit spuselor lui Florin Citu, acest nivel record al investitiilor din primele noua luni ale anului “garanteaza revenirea economiei tarii noastre in 2020 si o crestere economica puternica in 2021”. Ministrul liberal si-a exprimat optimismul cu privire la revenirea economica a tarii noastre in mai multe randuri, acesta sustinand in continuare ca Romania va avea o revenire economica sub forma literei “V”.
Ultimele NOUTATI
Euro peste 5 lei? Ce inseamna asta pentru romani si cine va resimti cel mai tare impactul
Record absolut pentru Revolut in Romania: peste 1 miliard de tranzactii efectuate in 2024
Vouchere pentru alimente: Schimbari importante in acordarea ajutoarelor sociale in 2025
Mii de locuri de munca disponibile in Romania. Care sunt cele mai cautate meserii?
Partenerii nostri
Neplata drepturilor salariale. Rolul si limitele competentei Inspectiei Muncii
Initierea si negocierea CCM - care vor fi etapele?
Informare primita de la Casa de pensii - ce OBLIGATII are angajatorul?
Importanta unui contabil pentru orice firma
Legea contabilitatii: Principalele modificari aduse de OUG nr. 138/2024
Te-ar putea interesa si