Romania si SUA au parafat un acord privind Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si cooperarea in domeniul nuclear
acorduri sua romaniaconstruirea reactorea snnacord sua nuclearelectricaparteneriat romania sua
Romania si Statele Unite ale Americii au parafat un acord interguvernamental extins care permite cooperarea in domenii de importanta pentru Romania, cum ar fi proiectul Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavoda, retehnologizarea Unitatii 1, precum si cooperare pe diverse paliere in domeniul nuclear civil din Romania.
Faza de parafare reprezinta atingerea unui acord de principiu asupra textului si principalelor elemente ale dezvoltarii proiectelor si partilor implicate, proiectul de acord urmand a fi transmis Comisiei Europene conform prevederilor Tratatului EURATOM, cooperarea in cadrul acordului fiind subordonata prevederilor nationale, europene si internationale.
Scopul Acordului Interguvernamental este dezvoltarea programului nuclear civil din Romania prin asigurarea expertizei tehnice, de reglementare, securitate si siguranta nucleara si, implicit, intarirea securitatii, diversitatii, sigurantei in exploatare si stabilitatii energetice si de mediu ale Romaniei, obiective asociate si proiectelor de investitii ale SNN, retehnologizarea Unitatii 1 si extinderea capacitatii CNE Cernavoda.
Acordul acopera mai multe arii de cooperare, printre care: Proiectul Unitatilor 3 si 4, retehnologizarea Unitatii 1, cooperare in diferite domenii, precum reglementare, schimburi intre laboratoare de cercetare si universitati, pregatire personal, cercetare si dezvoltare.
Aditional proiectelor actuale, Reactoarele 3 si 4 si Retehnologizarea Unitatii 1 CNE Cernavoda, Acordul prevede si cooperarea pe termen lung si foarte lung prin posibilitatea dezvoltarii reactoarelor modulare mici in Romania, pe un amplasament care urmeaza a fi stabilit, in vederea asigurarii in viitor a flexibilitatii si scalabilitatii tehnologiilor nucleare.
Tehnologia utilizata in dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 va fi CANDU 6, similar celei utilizate in prezent la unitatile 1 si 2.
In ceea ce priveste componenta de finantare, SUA isi exprima interesul ferm in utilizarea Exim Bank, US International Development Finance Corporation si alte institutii finantatoare aplicabile si disponibile din SUA care sa sprijine finantarea globala a proiectelor.
Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a precizat ca tara noastra face un pas urias inainte in dezvoltarea parteneriatului strategic pe care il are cu SUA, in ceea ce priveste componenta energie, respectiv cooperarea in domeniul nuclear civil.
"Am promis, si am dus la indeplinire, o misiune strategica: identificarea de parteneri din state NATO pentru Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.
Acordul pe care l-am parafat alaturi de Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Dan Brouillette, ne permite sa avem tehnologie si expertiza americana atat pentru Reactoarele 3 si 4, cat si pentru retehnologizarea Unitatii 1, pastrand tehnologia CANDU 6, in cadrul unui consortiu mai amplu euro-atlantic, reprezentand tari care fac parte din NATO, si cu sprijin financiar din partea partenerilor implicati.
In plus, se creeaza cadrul unei ample cooperari intre Romania si SUA in domeniul nuclear civil. In acelasi timp, ne dorim ca, pe langa partenerii americani, sa ii avem parteneri si pe canadieni si francezi.
Dovedim ca se pot obtine parteneriate serioase, predicitibile, daca exista vointa politica si munca sustinuta. Pentru compania Nuclearelectrica (SNN), acest parteneriat este deosebit de important in dezvoltarea sa, care se afla pe o traictorie ascendenta, mai ales dupa ce a intrat in indicii FTSE Russell. Felicit SNN pentru munca depusa pana acum si-i incurajez sa implementeze, cu responsabilitate, pasii urmatori", a declarat Virgil Popescu.
Un alt pas important pentru Romania in relatia cu SUA, care a fost parafat in cadrul acestei vizite, consta in atragerea de investitii masive in domenii importante din tara noastra.
"Separat de acordul parafat, am reusit sa identificam interesul SUA si pentru o componenta de finantare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic - inclusiv energie nucleara si gaz natural lichefiat si din domeniul infrastructurii - rutiera, cale ferata, depozite de gaze, printr-un Memorandum de Intelegere cu Exim US.
De asemenea, la Washington DC, am avut o intalnire si cu reprezentantii The United States International Development Finance Corporation in vederea posibilitatii extinderii acestui interes financiar prin implicarea diferitelor institutii de finantare ale SUA.
Vreau sa multumesc tuturor celor care s-au implicat pentru ca acest acord si memorandumul sa devina realitate. Acestea au pornit de la declaratia comuna a presedintilor celor doua state partenere, domnul Klaus Iohannis si domnul Donald Trump, din data de 20 august 2019, iar, pentru demararea efectiva a acestei cooperari, multumim prim-ministrului Romaniei, domnul Ludovic Orban, si ambasadorului SUA in Romania, Excelentei Sale Adrian Zuckerman si echipei Secretarului pentru Energie", a declarat Popescu.