Romania se situeaza sub media UE la absorbtia de fonduri europene
rata absorbtie fonduri uefonduri europenefonduri nerambursabile
Rata de absorbtie a fondurilor europene in Romania este de doar 32%, deci ne situam sub media europeana, conform declaratiilor ministrului Fondurilor Europene, Roxana Manzatu.
Romania nu reuseste sa creasca volumul de fonduri europene aduse in tara, avand o rata a absorbtiei de doar 32%. Pentru perioada de guvernare 2014-2020, in Romania au intrat aproximativ 10 miliarde de euro de la Bruxelles, in zona de coeziune si politica agricola.
Din pacate, rata medie europeana se situeaza deasupra celor 32 de procente ale Romaniei, iar acest lucru se traduce prin faptul ca, desi avem bani pusi la dispozitie de Uniunea Europeana, nu reusim sa intocmim dosare care sa primeasca finantari. Ratam ocazia de a ne dezvolta pe sectoare cheie ale economiei, cu bani din afara tarii, nerambursabili.
"Rata de absorbtie generala este de 32%, ceea ce inseamna ca au intrat in tara aproape 10 miliarde de euro de la Bruxelles, in zona de coeziune si politica agricola. Rata medie europeana este peste noi, astfel ca mai avem de munca si de recuperat", a spus Manzatu.
Programul Operational de Infrastructura Mare este cel mai important pentru Romania, unde avem o alocare de 11 miliarde de euro in total, a spus ministrul.
"Am decis sa investim acesti bani in transport, mediu si gestionarea deseurilor, eficienta energetica. Evident ca nu acopera necesarul de investitii, sunt doar o parte a banilor, alaturi de bugetul de stat", a continuat Manzatu.
Conform stadiului detaliat al absorbtiei publicat de Ministerul Fondurilor Europene la 1 martie 2019, Romania a inregistrat o rata de 27,72% reprezentand totalul sumei primite de la CE. Aceasta include si prefinantarile primite de tara noastra in valoare de 1,77 mld. de euro. Sumele rambursate de Comisie tarii noastre sunt de 6,79 mld. euro. Deci, rata de absorbtie efectiva este de 21,98%.
Programele operationale cu cele mai ridicate grade de absorbtie efectiva sunt PN Dezvoltare Rurala (43,84%) si PO Asistenta Tehnica (33,56%), celelalte programe operationale avand rate intre 11% si 16%.
Situatia fondurilor europene la 19 aprilie 2019:
8,6 mld. euro bani europeni intrati in Romania prin Politica de Coeziune si Politica Agricola Comuna. Acestor sume li se adauga inca 6,6 mld. euro plati directe catre fermieri;
Aprox. 25 mld. euro – valoarea totala a liniilor de finantare deschise, reprezentand aproape 91% din alocarea totala a Romaniei;
41,7 mld. euro valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finantare;
21,7 mld. euro valoarea totala a contractelor de finantare semnate. Rata de contractare a crescut de peste 14 ori, de la 5% in 2016 la 75,3% din alocare, in prezent.
Tot din luna aprilie, avem date despre ratele de absorbtie ale fondurilor europene din UE: