Romania se imprumuta mult si scump: degeaba avem crestere economica, nu se resimte in nivelul de trai. Se vorbeste despre scenariul intrarii in incapacitate de plata
economia romanieipreviziuni economicemircea coseaincapacitate de plata
Nu doar populatia Romaniei se imprumuta de la bancile comerciale din ce in ce mai scump, dobanzile explodand in ultima perioada. Romania insasi acceseaza finantare la preturi extrem de piperate, nivelul datoriei externe ingrijorand marii economisti, care desi spun ca nu suntem in incapacitate de plata inca, exista pericolul de a ajunge acolo.
"Deja am ajuns pe primul loc in Europa si pe locul cinci in lume, ceea ce face sa ne apropiem de o perioada in care imprumuturile vor fi din ce in ce mai complicate si daca nu vom avea bani, ajungem intr-o situatie pe care economistii o numesc incapacitate de plata. E foarte dur, foarte complicat, foarte periculos. Inca nu suntem acolo, Slava Domnului, dar trebuie sa cerem acestui guvern sa ia de urgenta masuri economice, pentru ca nu putem sa mai stam asa si sa ne plangem ba ca e seceta, ba ca e pretul energiei foarte mare, fara ca sa incercam sa punem in miscare economia.
Insa noi nu punem in miscare, pentru ca aceasta noua variatie de cod fiscal, care intra in vigoare chiar de astazi, nu aduce un stimulent economic real. Din contra, aduce anumite impedimente si nu-l lasa sa functioneze normal, aduce pe capul ei noi greutati, noi impozite, noi taxe", explica profesorul de economie, Mircea Cosea, care subliniaza ca "in situatia Romaniei, deocamdata, nu mai e nici o tara europeana. Noi suntem pe primul loc din punct de vedere al nivelului dobanzilor mari pe care le platim si al datoriilor rostogolite, cum va spuneam".
Cresterea economica e doar "pe hartie", nu se resimte in buzunarele populatiei si nici macar la nivelul bugetului public
Tot de la specialist aflam ca "pana la sfarsitul acestui an este estimat ca vom plati 30 de miliarde de lei fata de anul trecut, cand am platit doar 17 miliarde de lei (...) Deci, in conditiile astea, in care noi, oricat de mare am avea cresterea economica – si am avut pe primul trimestru o crestere economica relativ buna de 5% – aceasta
cresterea economica nu ajuta nici populatia Romaniei, nici economia Romaniei, pentru ca ea pleaca, este trimisa obligatoriu pentru plata acestor obligatiuni pe care le avem".
Nu ar trebui sa ne comparam cu alte tari ce au datorii mai mari, fiindca "pe noi nu ne ajuta nimeni", suntem dezavantajati ca nu facem parte din zona euro
Conform profesorului, e gresit sa ne comparam cu tari din zona euro ce au datorii mai mari decat noi, fiindca ele sunt sprijinite, in caz de necesitate, de Banca Centrala Europeana, lucru ce nu se intampla si in cazul nostru, nefacand parte din randul celor 19 natiuni care au adoptat moneda unica europeana.
"Analistii spun, unii analisti, 'Domnule, nu fiti asa de speriati ca uite, exista tari cum este Italia, cum este Grecia, care au datorie publica mai mare decat a voastra. De ce va speriati?' Pai stiti de ce ma sperii eu? Poate altii nu, dar eu ma sperii. Pentru ca noi nu suntem in situatia acelor doua tari sau cate or mai fi pentru ca noua ne lipseste un atribut absolut esential si anume, nu facem parte din sistemul euro. Atunci cand faci parte din sistemul euro si cand esti in dificultate, Banca Europeana te ajuta, asa cum a ajutat Grecia acum 10-11 ani. Te ajuta, pentru ca nu trebuie sa lase sistemul euro sa cada, prin ruperea unei verigi, a unei tari. Noi nu suntem in euro, pe noi nu ne va ajuta nimeni", a mai subliniat expertul.
Foto: pixabay