Romania redevine Granarul Europei . Datorita climei
graurapitapacclima favorabilaferme mariferme mici familialeziarul financiar
Anul acesta a fost foarte bun pentru culturile cerealiere in Romania si foarte prost in restul Europei. Trebuie sa profitam de acest lucru !
Dupa recoltarea graului si rapitei de pe majoritatea terenurilor dedicate acestor culturi , s-a ajuns la o concluzie optimista la Ministerul Agriculturii : anul acesta s-au obtinut productii cerealiere bune, mai mari decat cele din 2016.
Aflu aceste lucruri din articolul Roanei Rotaru : “ Agricultorii anunta recolte mai mari in 2017. Fermierii din Olt : productia de grau si orz este cu 35% mai mare fata de anul trecut “, Ziarul Financiar , 27.07.2017
In Banat, recoltarea s-a terminat . In Oltenia , mai dureaza cateva zile . In Moldova, demareaza in cateva zile . Aceste decalaje se datoreaza diferentelor pedo-climatice intre regiuni.
Cei care profita de aceasta oportunitate sunt marii producatori agricoli . Iata o marturie, in acest sens :
“Am terminat de recoltat rapiÅ£a ÅŸi cerealele păioase de acum două săptămâni. La grâu am obÅ£inut o producÅ£ie de 7.800 kilograme la hectar ÅŸi la rapiţă am obÅ£inut 4.000 kilograme. La rapiţă ar fi trebuit să obÅ£ină 4.500 kilograme pe hectar, dar 500 kilograme pe hectar au fost calamitate. Însă, vom primi despăgubiri de la firma de asigurări. Grâul îl dau cu 600-620 lei pe tonă, iar rapiÅ£a cu 1.650 lei pe tonă. PreÅ£urile sunt mai bune ca anul trecut pentru că în Europa recoltele sunt mai slabe“, a declarat pentru ZF Dimitrie Muscă, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici, care lucrează 5.000 de hectare de teren în judeÅ£ul Arad. “
Intr-adevar, in Europa recoltele sunt slabe. In cea mai mare parte a Europei a plouat excesiv de mult in lunile mai si iunie si soarele a lipsit. Aceasta a condus la diminuarea masiva a productiei cerealiere si la propagarea bolilor la plante.
Se adauga o serie de evenimente climatice care afecteaza negativ productia : in Franta, de exemplu, viticultorii vor avea una din cele mai slabe productii de vin, coniac si sampa nie din ultimii 50 de ani.
Franta a fost afectata si de epidemia care a decimat ratele din Sud-Est, locul privilegiat de productie a celebrului “fois-gras”.
Am spus ca in Romania situatia este buna pentru marii producatori agricoli. Uniunea Europeana merge- cel putin din 2015 , cand a desfiintat cotele la lapte sub influenta Germaniei si a tarilor nordice – pe drumul liberalismului in agricultura. Pana acum, agricultorii europeni au dus-o bine datorita ajutoarelor de stat si PAC-ului ( politica agricola comuna a UE) . Aceasta epoca se pare ca a apus, in detrimentul micilor ferme agricole familiale traditionale. Desigur, si calitatea produselor agricole va scadea .
Si la noi micile ferme vor trebui sa se asocieze in ferme mai mari si mai competitive.
Pana atunci, sa profitam de clima ce ne-a fost repartizata anul acesta – nu stim de cine – si sa ne vindem bine cerealele !