Romania a continuat si in luna aprilie sa aiba cele mai mai scumpiri din intreaga Uniune Europeana, rata inflatiei crescand pana la nu mai putin de 4.4%. Datele au fost publicate la sfarsitul acestei saptamani de institutul european de statistica Eurostat. Astfel, vorbim despre cea de-a patra luna la rand cand tara noastra inregistreaza cele mai mai mari scumpiri din Uniunea Europeana. In luna martie, rata inflatiei s-a ridicat la 4.2%, in timp ce in luna februarie a fost raportata o inflatie de 4%.
Cu numai cateva zile inainte, Institutul National de Statistica a anuntat o rata a inflatiei de doar 4.1% inregistrata de tara noastra in luna aprilie. Conform datelor INS, preturile de consum au crescut in luna aprilie cu 0.61% in comparatie cu cele din luna martie. De asemenea, in raport cu preturile raportate in ultima luna a anului precedent, acestea au crescut cu nu mai putin de 2.75%. Daca ne gandim ca este vorba despre un interval de doar patru luni, ne vom da seama ca avem in fata o crestere accelerata a preturilor.
In aceste conditii, Banca Nationala a Romaniei a anuntat majorarea la 4.2% a prognozei de inflatie pentru finalul acestui an, respectiv la 3.3% pentru finalul anului 2020. Anterior, estimarile BNR aratau ca rata inflatiei va ajunge la finalul anului la numai 3%. Insa, avand in vedere ratele de inflatie tot mai mari raportate de tara noastra luna de luna, estimarile anterioare ale celor din BNR se dovedisera a fi mult prea optimiste.
Rata inflatiei inregistrata de tara noastra este cu atat mai ingrijoratoare cu cat o comparam cu rata inflatiei obtinuta la nivelul intregii Uniuni Europene. Astfel, vorbim despre o inflatie de doar 1.9% obtinuta la nivelul UE in luna aprilie, in crestere fata de 1.6% in luna martie. Mai mult decat atat, in zona euro, inflatia a crescut in luna aprilie de la 1.4% pana la 1.7%
Dupa Romania, care a obtinut o rata a inflatiei de 4.4% in luna aprilie, cea mai mare inflatie a fost inregistrata in Ungaria, de 3.9%. Ungaria este urmata in acest clasament de Letonia (3.3%), Estonia (3.2%), Bulgaria (3.1%), respectiv Olanda (3%). La polul opus al clasamentului, cele mai mici rate ale inflatiei au fost raportate in Croatia (0.8%), Danemarca (0.9%), Portugalia (0.9%), Grecia (1.1%), Italia (1.1%), respectiv Cipru (1.2%).
Specialistii in politici economice si financiare au lansat nenumarate semnale de alarma cu privire la strategia adoptata de guvernul PSD - ALDE in ultimii doi ani si jumatate, avertizand ca in cele din urma se va ajunge la rate ale inflatiei foarte mari cu care se va confrunta tara noastra. In acest context, chiar daca ne mandrim cu cresteri economice importante si cu mariri salariale considerabile, romanii nu ajung sa resimta in niciun fel aceste lucruri. Si asta din cauza faptului ca si preturile cresc intr-un ritm destul de accelerat, anuland practic maririle salariale obtinute de romani.
La mijlocul acestei saptamani, Mugur Isarescu, a tras un semnal de alarma cu privire la cresterea tot mai considerabila a preturilor de pe piata romaneasca. Intrebat pe marginea acestui avertisment lansat de guvernatorul BNR, Liviu Dragnea, presedinte PSD, a declarat ca preturile oricum cresteau si daca nu erau luate masurile economice din ultima perioada: “Ceea ce facem noi si am facut mereu a fost sa marim veniturile, pentru ca acele preturi cresteau oricum din diverse motive”.
Ultimele NOUTATI
Domeniile cu cele mai mari cresteri salariale in 2024. Veniturile lunare ajung la peste 10.000 de lei
Ghidul angajatorului. Salariatul concediat nelegal are dreptul la despagubiri. Cum se calculeaza aceste despagubiri?
Piese de imbinare pentru tevi de lapte si vid necesare pentru instalatiile de muls
Partenerii nostri
Fisa postului pentru consultant de securitate cibernetica
Discriminarea la locul de munca - prevenire si prevederi care trebuie incluse in RI
Taxarea inversa: Formula contabila si cum se completeaza Decontul de TVA
Impozitul pe constructii 2025: Ce trebuie sa stii si un exemplu practic
Modificare importanta la Codul penal: camatarii pierd si banii imprumutati, NU doar dobanda!
Se simplifica drumul catre Cotroceni! Mai putine semnaturi pentru candidatii la prezidentiale
Te-ar putea interesa si
Ghidul angajatorului. Salariatul concediat nelegal are dreptul la despagubiri. Cum se calculeaza aceste despagubiri?
Piese de imbinare pentru tevi de lapte si vid necesare pentru instalatiile de muls