Romania, pregatita bine pentru iarna - depozitele de gaz sunt pline peste masura
depozite cu gaz
Vesti bune de la oficialii guvernamentali cu privire la cat de pregatiti suntem sa facem fata conditiilor meteo din aceasta iarna, din perspectiva gazului pe care am reusit sa-l depozitam. Ei bine, se pare ca tara noastra este gata sa raspunda cu brio provocarilor sezonului rece, dupa cum ne spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Ministrul sustine ca, in acest moment, gradul de umplere al depozitelor a sarit de pragul de 100%.
Romania are depozitele de gaz pline peste 101%
"Cu certitudine suntem pregatiti pentru iarna 2024-2025", subliniaza oficialul, care spune ca anul acesta suntem mai bine pregatiti decat anul trecut, cu un stoc de gaze naturale care la momentul de fata ar fi de "peste 101%".
Oficialul de la Energie a mai tinut sa puncteze ca am devansat chiar si media europeana.
"De altfel, este unul dintre capitolele la care Romania a excelat si ne-am indeplinit aceasta obligatie cu 70 de zile inainte de termenul stabilit de Comisia Europeana pentru toate statele-membre. Suntem pregatiti si din perspectiva cresterii productiei. Va pot spune, in premiera, ca directorul general de la Romgaz, domnul Popescu (Razvan Popescu, n.r.) este, astazi, la Caragele unde se va pune in functiune Sonda 55, Damianca.
Cresterea productiei Romgaz, si felicit compania noastra pentru asta, este datorata cresterii productiei la Caragele. Este un program de investitii de peste un miliard de lei.
Acolo asteptam vesti si mai bune in perioada imediat urmatoare. Nu va pot dezvalui mai multe, e o companie listata, dar cert este ca daca avem gaze pe uscat, cu siguranta trebuie sa le exploatam si cu siguranta asteptam cu totii exploatarea gazelor din Marea Neagra, un proiect care este in grafic. Cele mai multe contracte, cred ca peste 95-98% au fost deja semnate si avem graficul de proiect in buna ordine", a spus ministrul Energiei.
Acestea fiind spuse, iarna din acest an nu ar trebui sa dea batai de cap cetatenilor, din aspectele prezentate de ministru reiesind faptul ca suntem pusi la adapost de o eventuala criza energetica. Totusi, niciodata nu pot exista garantii absolute ale unui anumit scenariu. In cazul in care temperaturile vor fi deosebit de scazute, e posibil ca termenii sa se schimbe si sa intampinam unele dificultati.
Sursa foto: freepik.com